Єврокомісія офіційно ініціювала санкції проти алмазів з Росії – AFP

09:20 29.11.2023

Європейська Комісія схвалила пропозицію щодо заборони на продаж російських алмазів, найближчим часом документ може бути направлений країнам-членам ЄС.

Згідно із документом, країнам ЄС пропонують заборонити торгівлю діамантами, що походять з Росії, транзитом або експортуються з Росії, а також російськими алмазами, ограненими та відполірованими в третіх країнах, передає Yahoo!News із посиланням на AFP, пише БізнесЦензор.

Із 1 січня 2024 року заборона поширюватиметься на "непромислові природні та синтетичні діаманти, а також ювелірні вироби з діамантами".

Заборона на імпорт російських алмазів, огранених або відшліфованих у третіх країнах, буде поетапно введена в дію з березня по вересень наступного року.

"Це поетапне впровадження враховує необхідність розгортання відповідного механізму відстеження, який уможливить ефективні примусові заходи та мінімізує збої для гравців ринку", – йдеться в проєкті.

Однак дорогоцінні алмази, невеликі та надзвичайно цінні, легко провозити контрабандою, адже їх можна змішувати з іншим дорогоцінним камінням, зауважує видання.

Європа, зокрема Бельгія, має ще одне занепокоєння: що навіть після запровадження санкцій ЄС російські коштовні камені можуть знайти собі шлях до конкурентів у таких місцях, як Дубай та Індія.

Раніше повідомлялося, що G7 до кінця року запровадить заборону на імпорт алмазів із РФ. Буде введена пряма заборона на покупки, яка набуде чинності 1 січня наступного року, а також непряма заборона, яка буде запроваджена поступово.
 

Ще на цю тему