Вибухи у Челябінському на тракторному заводі та у Смоленську на авіазводі: що вони виробляють та чи зупинить це їх роботу

12:20 28.11.2023

Ці дві події навряд чи пов'язані одна з одною, але вибухи на російських підприємствах "Челябинский тракторный завод-Уралтрак" та "Смоленский авиационный завод​" цілком демонструють всю складність порушення роботи ОПК РФ

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
26 листопада, мережею пронеслась інформація про вибухи на території російських підприємств "Челябинский тракторный завод-Уралтрак" та "Смоленский авиационный завод". Але попри певну синхронність цих подій вони навряд пов'язані.

Зазначимо, що "Челябинский тракторный завод-Уралтрак" входить до складу "Уралвагонзаводу", який є єдиним у РФ серійним виробником нових танків. Якщо брати військову продукцію, то він спеціалізується, в першу чергу, на виробництві танкових двигунів.

Саме він випускає двигуни для танків Т-72 та Т-90, включно з найновішими В-92С2 та В-92С2Ф, а також випускає запасні частини до них та попередніх моделей цього двигуна.

Двигуни, які виробляє "Челябинский тракторный завод-Уралтрак"

Водночас вибух на заводі відбувся на трансформаторі й попри його видовищність, навряд це може призвести до зупинки роботи величезного заводу, який у будь-якому випадку має резервні лінії живлення.

Справа в тому, що "Челябинский тракторный завод-Уралтрак", який знаходиться за 1700 км від України, це величезне підприємство з периметром 2,5 на 0,7 км. Тому для його повного виведення з ладу необхідно значно більша "бавовна", а головне - її методичність.

 

Територія тракторного заводу у Челябінську

І саме така методичність демонструється під час атак на "Смоленский авиационный завод". Бо перший удар по ньому був завданий, як мінімум, ще 1 жовтня. Тоді ГУР МОУ повідомляли, що було випущено чотири дрони, з яких три уразили завод.


Про ще одну атаку стало відомо 17 листопада, з РФ повідомлялось про один дрон, який був нібито "пригнічений засобами РЕБ", але все одно впав на завод, пробив дах цеху та вибухнув. А під час ударів 26 листопада нібито один був збитий, а другий також "пригнічений засобами РЕБ", що не завадило йому уразити цех підприємства.


Тобто у цьому випадку дійсно мова йде про методичність ударів, які можуть, як мінімум, зашкодити виробничим процесам на підприємстві, яке збирає ракети Х-59. При цьому сам "Смоленский авиационный завод" значно компактніший та знаходиться значно ближче до України - у 300 км.

Територія авіазаводу у Смоленську

Й в цій ситуації навіть використання дронів-камікадзе з відносно малою бойовою частиною може дійсно пригальмувати темп роботи цього російського підприємства.

Теми:

Ще на цю тему