Індія відмовилася приймати російський нафтовий танкер

20:00 25.11.2023

Протягом місяця США запровадили санкції проти п’яти танкерів, які порушували встановлену для російської нафти цінову стелю $60 за барель.

Після цього судна перестали доставляти нафту споживачам, передає видання Bloomberg, яке відстежило пересування та місцезнаходження кораблів, пише група Інформаційний спротив.

З танкерів, що потрапили під санкції, чотири пов’язані з “Совкомфлотом” (в назві одного з них, SCF Primorye, навіть міститься вказівка на це абревіатура: SCF – Sovcomflot). Ще один належить турецькій компанії.

Танкер NS Century останніми місяцями регулярно возив нафту до Індії. Але після запровадження проти нього санкцій тиждень тому він ліг у дрейф біля південного узбережжя Шрі-Ланки. Головне управління судноплавства Індії заявило, що очікує вказівок від уряду щодо того, чи буде дозволено судну вивантажити нафту, що є у нього.

Індія останнім часом обмежила закупівлю нафти з Росії: частка останньої скоротилася у жовтні до мінімуму за останні дев’ять місяців, свідчать підрахунки Reuters. Сукупний індійський імпорт зріс порівняно з вереснем на 8,4% до 4,7 млн. барелів, але за рахунок країн ОПЕК, чия частка збільшилася з 50% до 54%. Частка Росії, у якої Індія закупила 1,56 млн барелів (на 1,2% більше, ніж у вересні), знизилася з 35% до 33%.

Дисконт російської нафти по відношенню до світових цін скоротився останніми місяцями, що робить її менш привабливою. Щоправда, введені США запроваджені проти танкерів, як розповіли трейдери, знову призвели до збільшення знижок. Вперше з середини липня вартість сорту Urals при відвантаженні з балтійських портів Приморськ і Усть-Луга впала нижче за $60 за барель.

Транспондер SCF Primorye у середині жовтня показував, що танкер знаходиться біля Мурманська. Там він і досі залишається. Турецький Yasa Golden Bosphorus в момент введення санкцій був зафрахтований Exxon Mobil; оскільки покарання було пов’язане з його попередніми рейсами з перевезення російської нафти, танкер, що йшов з Канади, отримав дозвіл на розвантаження в Х’юстоні. З того часу він залишається в Мексиканській затоці.

Ще два судна, Kazan та Ligovsky Prospect, у момент введення санкцій тиждень тому перебували на ремонті на китайських вервях, за інформацією Віктора Катони, аналітика Kpler.

В останні тижні транспортування російської нафти також припинили три великі грецькі судноплавні компанії: Minerva Marine, Thenamaris і TMS Tankers.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему