Вигнання з Лаври: УПЦ МП вимагає від заповідника 100 млн грн

14:20 24.11.2023

Протоєрей Микита Чекман звернувся до суду

Адвокат Української православної церкви Московського патріархату та митрополита Павла (Лебедя) протоєрей Микита Чекман повідомив, що звернувся до апеляційного суду з проханням стягнути із заповідника «Києво-Печерська лавра» 100 млн грн за фактичне «вигнання монахів» із приміщень.

Як повідомляе видання« Главком» про це він написав у Telegram.

Адвокат вважає, що заборона суду в перешкоджанні роботі комісії «фактично призводить до передачі» Києво-Печерської лаври заповіднику.

«У зв’язку з цим необхідно вжити заходів зустрічного забезпечення шляхом зобов’язання позивача у семиденний строк з дня ухвали внести на депозитний рахунок господарського суду м. Києва кошти на суму 100 млн грн», – сказано в заяві.

У відповідь держзаповідник Києво-Печерська Лавра зазначив, що «монастир не приховує, що, безоплатно користуючись державним майном на території Нижньої лаври (79 об’єктів) упродовж 30 років, основним завданням мав отримання надприбутків».

Нагадаємо, у березні Міністерство культури попередило УПЦ МП, що та має звільнити будівлі на території «Нижньої Лаври». Державний заповідник «Києво-Печерська Лавра», який розпоряджається ними, розірвав з Церквою договір від 2013 року про безоплатне користування майном.

Однак в УПЦ МП не погодилися. Свято-Успенська Києво-Печерська лавра (Чоловічий монастир УПЦ МП), який діяв на території «Нижньої Лаври», подав позов проти заповідника. А священники УПЦ МП хотіли залишитися у будівлях, поки триває суд.

Однак суд не визнав односторонню відмову заповідника від договору з УПЦ МП недійсною. Таким чином, судом підтверджено законність розірвання договору.

Теми:

Ще на цю тему