Керівництво НАТО закликає ЄС якомога швидше покращити логістику для пересування військ

19:20 23.11.2023

Бюрократична тяганина уповільнює пересування військ Європою, і це може призвести до серйозних проблем у разі виникнення конфлікту з Росією, попередили в НАТО своїх учасників.

"У нас не вистачає часу. Те, що ми не встигнемо зробити у мирний час, не буде готове у разі кризи чи війни", – заявив голова командування НАТО з матеріально-технічного забезпечення, генерал-лейтенант Алєксандер Золльфранк в інтерв'ю агентству Reuters, пише ZN.UA.

Золльфранк вважає, що в Європі варто створити "військовий Шенген" – зону вільного військового пересування, аналогічну політичній Шенгенській зоні.

Він закликає не допустити того, щоб у Кремля виникла ілюзія щодо можливості успішного нападу на якусь країну ЄС через непідготовленість альянсу.

"Ми повинні діяти на випередження: підготувати театр воєнних дій задовго до того, як виникне необхідність задіяти статтю номер 5", – сказав він, маючи на увазі положення про колективну оборону НАТО.

Об'єднане командування НАТО з підтримки та забезпечення (JSEC), яким керує Золлльфранк, відкрилося у 2021 році у місті Ульм на півдні Німеччини. До його завдань входить координація оперативного перекидання військ і танків по континенту, а також підготовка матеріально-технічних засобів, наприклад, зберігання боєприпасів на східному фланзі альянсу.

"У нас надлишок правил, але не вистачає часу. Війна Росії проти України виявилася війною на виснаження, а війна на виснаження – це битва за логістику", – додав адмірал Роб Бауер, голова військового комітету НАТО.
 

Ще на цю тему