Швеція прагне якомога швидше вступити в НАТО, щоб відвернути загрозу з боку РФ

18:20 22.11.2023

Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що його країна має стати повноправним членом НАТО якомога швидше, щоб відвернути загрозу з боку Росії.

Як пише "Європейська правда", про це він сказав в інтерв'ю The Guardian.

За його словами, він не може назвати конкретні терміни завершення процесу схвалення вступу Швеції до НАТО, але впевнений, що Туреччина та Угорщина, які зволікають з ратифікацією членства країни, врешті-решт це зроблять.

"Ми не хочемо списувати РФ з рахунків як загрозу, тому що вона продемонструвала докази своєї витривалості (в Україні). Тому ми повинні відповідати викликам, і ми робимо це найкращим чином, зміцнюючи наші національні слабкості та якнайшвидше стаючи повністю інтегрованими в НАТО", – зазначив Йонсон.

Міністр зауважив, що Будапешт запевнив Стокгольм, що Угорщина не буде останньою країною, яка схвалить ратифікацію. Він також висловив впевненість у майбутньому Швеції в НАТО.

Угорщина далі зволікає з заявкою Швеції на вступ до НАТО
"Ми зараз у більшій безпеці, ніж були до того, як прагнули членства в НАТО, завдяки гарантіям безпеки, які ми отримали від США, Великої Британії, Німеччини, Франції та інших північних країн", – вказав Йонсон.

За даними ЗМІ, в США вважають, що Туреччина зацікавлена у схваленні членства Швеції в НАТО на засіданні міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу 28-29 листопада.

Раніше комітет із закордонних справ парламенту Туреччини на засіданні вирішив відкласти питання схвалення протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу через "відсутність ясності щодо питання".

Ще на цю тему