Блокування польського кордону виходить за межі заявленого страйку, - Асоціація автоперевізників

17:20 22.11.2023

Ситуація із блокуванням автомобільних пунктів пропуску на кордоні Польщі й України виходить за межі страйку, дозвіл на який отримували польські перевізники від своєї влади.

Про це заявив віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників Володимир Балін, інформує Цензор.НЕТ із посиланням на Укрінформ.

"У моєму розумінні те, що вчора було на Краківці - це більше схоже на страйк. Коли стояли машини, не заважали руху інших машин, і там були плакати: "Закінчуйте страйкувати, давайте працювати". Там наші колеги - міжнародні перевізники зробили таку попереджувальну акцію, не перекриваючи дорогу. Так само мало би бути, на мою думку, і на польському кордоні. Ви хочете страйкувати - будь ласка. Плакати, ми їдемо, робимо свою роботу, і при цьому читаємо ваші плакати", - сказав він.

Водночас, із польського боку фактично йдеться саме про блокування руху через кордон. При цьому, наголосив Балін, є порушення з боку страйкарів, які при отриманні дозволу на страйк зобов’язувалися, що будуть пропускати певні види товару - зокрема, гуманітарну допомогу і небезпечні вантажі, наприклад паливо.

Також читайте: Понад 2,7 тис. вантажівок стоять на українсько-польському кордоні в чергах, - ДПСУ

"На сьогодні є відповідні особи, які фіксують, що це не здійснюється, і фактично ці машини стоять у загальній черзі. Це все накопичується, і доводиться до влади Польщі. І ми сподіваємось, що за порушення умов страйку він буде скасований. І поліція зробить так, щоб був проїзд. Це перший варіант", - зазначив віцепрезидент АсМАП.

Іншим варіантом є припинення страйку у судовому порядку.

"Сьогодні уряд України і керівництво Європейської комісії звертається до Польщі офіційно і неофіційно з тим, щоби саме уряд Польщі скасував ці дозволи. На жаль, уряд у стані реформування, і скоріш за все поки не буде призначений вже новий повноцінний уряд - це питання не буде вирішене. Але ми залишаємо за собою право звернутись до суду, щоби розблокувати в судовому порядку, скасувати це рішення. Тобто ми зараз всіма намагаємося шляхами йти для того, щоб це питання було вирішене", - наголосив Балін. 

Ще на цю тему