Шарль Мішель обіцяє зробити все можливе, щоби Україна до кінця року отримала рішення про початок переговорів про вступ до ЄС

18:40 21.11.2023

Президент Європейської ради Шарль Мішель обіцяє зробити все можливе, щоби Україна та Молдова до кінця року отримали рішення про початок переговорів про вступ до ЄС.

Про це він заявив журналістам після переговорів з президентами України і Молдови у Києві, повідомляє Європейська правда.

Мішель наголосив, що шлях України і Молдови до вступу в ЄС був однієї з тим переговорів, що відбулися у вівторок 21 листопада і на цій зустрічі він дав колегам обіцянку, яку потім взявся повторити публічно, у присутності журналістів.

"Шановні президенти Зеленський і Санду, дорогі громадяни України та Молдови, запевняю, я не втрачу жодного шансу, щоби задовольнити ваш законні амбіції та очікування", – заявив він.

Очільник ЄвроРади підкреслив, що наразі йдеться на про сам вступ, а про початок тривалого процесу, який "сповнений вимог і часом приносить розчарування", а також нагадав, що обом країнам потрібно буде виконати чимало завдань, у тому числі у питанні верховенства права, однак перший крок має бути зроблений саме зараз.

"Я зроблю все, щоби переконати 27 колег (лідерів держав-членів ЄС), що нам потрібне позитивне рішення в грудні", – заявив він.

Мішель також навів три головних аргументи, за допомогою яких він переконуватиме учасників саміту.

По-перше, він вважає, що початок переговорів про вступ України і Молдови до ЄС "буде сигналом європейським громадянам, що ми опікуємося їхньою безпекою і добробутом", оскільки, на його переконання, розширення дозволить зробити Європу безпечнішою і багатшою.

"По-друге, це буде сигналом для громадян України та Молдови, що ми є надійним партнером, що ми серйозні, що і що ми тримаємо слова", – заявив Мішель, наголосивши, що це – це також вагомий аргумент для 27 лідерів.

І по-третє, початок переговорів з Україною, на яку напала Росія, "буде сигналом для Кремля та для всіх у світі, хто хоче підірвати світовий порядок".

14-15 грудня у Брюсселі має відбутися саміт ЄС, де питання розширення буде одним з ключових.
 

Ще на цю тему