Виробники російських «Жигулів» скаржаться на складнощі через санкції США

09:00 21.11.2023

Посилення санкційного режиму після включення "АвтоВАЗу" до американських санкційних списків у вересні 2023 року призвело до блокування платежів компанії з боку іноземних банків, у тому числі тих країн, які влада рф називає "дружніми".

Про це президент компанії Максим Соколов заявив на парламентських слуханнях у раді федерації, пише Бізнес.Цензор з посиланням на росЗМІ.

"Наслідком цього стали нові масові відмови закордонних постачальників, субпостачальників, фінансових інститутів, банків від співпраці з нашим автопромом. Так, іноземні банки просто блокують як наші вихідні платежі, так і у бік "АвтоВАЗу", якщо говорити про експортну продукцію", – сказав Соколов.

"Причому це йде, на жаль, повсюдно – не лише з недружніх напрямківй. Але й з урахуванням ризику вторинних санкцій практично від усіх іноземних банків", – додав керівник "АвтоВАЗу".

Минулого тижня Соколов визнав, що включення "АвтоВАЗу" до списків санкцій США змусило компанію переглянути заявлені раніше плани випуску 400 тис. автомобілів цього року. Фактичний обсяг виробництва у зв'язку з цим тепер планується на 10% менше.

За даними "АвтоВАЗу", за січень-жовтень 2023 року компанія виробила 293 тис. автомобілів. Продажі Lada в РФ за той же період, як повідомлялося, склали майже 283,5 тис. штук.

Як повідомлялося, у вересні Управління контролю за іноземними активами Міністерства фінансів США (OFAC) запровадило санкції проти найбільших російських виробників автомобілів "АвтоВАЗ", "Соллерс" та "Москвич".
 

Ще на цю тему