рф досі не погодила кандидатури лікарів-іноземців, які під егідою Червоного Хреста допомагатимуть полоненим, - координаційний штаб

12:40 16.11.2023

росія з серпня не може погодити кандидатури лікарів для змішаних медичних комісій, які мають допомагати важкопораненим і тяжкохворим військовополоненим і опікуватися їхньою репатріацією.

Про це йдеться в листі, який Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими направив до Міжнародного комітету Червоного Хреста, повідомляє Цензор.НЕТ.

Мова про змішані медичні комісії, до яких мають входити лікарі з нейтральних країн. Україна ухвалила рішення про утворення таких комісій в серпні 2023 року. Протягом 2 місяців було підготовлено все для початку їх роботи. Червоний Хрест запропонував кандидатів від нейтральних країн на посади лікарів та їхніх заступників, а Україна погодила ці кандидатури.

Але росія досі зі свого боку не погодила кандидатури лікарів. Це "змушує нас вкотре констатувати свідоме ігнорування російською федерацією своїх зобов’язань згідно з Женевською конвенцією, до чого, зокрема, призводить доволі пасивна позиція МКЧХ та інших міжнародних організацій", - йдеться в листі.

Україна наполягає, щоб "Червоний хрест" та інші міжнародні організації вжили заходів, аби змусити Росію виконати свої зобов’язання. 

Ще на цю тему