В Україні створили новий механізм страхування суден від воєнних ризиків

09:20 16.11.2023

Кабінет міністрів України створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків, який повертає стабільність судноплавства і безпеку морських перевезень.

Про це УНН повідомляє з посиланням на Урядовий портал.

Цитата

«Кабінет міністрів України створив новий механізм страхування суден від воєнних ризиків. Він дозволить значно знизити чинні страхові внески для перевізників, які експортують та імпортують в Україну морем. Відповідне рішення, яке відкриває дорогу для співпраці з британськими перестраховими компаніями, було прийняте на засіданні Уряду 14 листопада 2023 року», - йдеться в повідомленні.

Деталі

Перший віце-прем’єр-міністр України - Міністр економіки України Юлія Свириденко повідомила, що страхування кораблів стало можливим завдяки співпраці з провідними британськими компаніями у сфері перестрахування - Marsh McLennan та андеррайтерами Lloyd’s of London через запуск механізму Unity Facility. Загальний обсяг покриття за цією програмою становить 50 млн доларів.

«Це рішення, перш за все, позитивно вплине на роботу зернотрейдерів. Новий механізм дозволить здешевити вартість страхування зерна приблизно на 2,5 відсоткових пункти від вартості страхового тарифу, що у свою чергу дозволить зернотрейдерам зекономити близько 100-140 грн на одній тонні вантажу, а загалом сільськогосподарським товаровиробникам це додатково принесе до 4,0 млрд грн», - зазначила Свириденко.

За її словами, ці кошти будуть спрямовані аграріям, як у вигляді збільшення ціни придбання, так і на додаткову закупівлю. Збільшення обсягів українського експорту морським шляхом має сприяти додатковому зростанню

 

української економіки.

«Після виходу росії із «зернової угоди» чимало вантажних суден опинилися в пастці. Ухвалене Урядом рішення дозволить гарантувати безпеку судноплавства, сприятиме стабільності морських перевезень, а також забезпечить сталий експорт української продукції через порти України», - резюмувала Свириденко.

Ще на цю тему