На мешканку Криму окупанти відкрили справу: не повідомила ФСБ про переписку

11:00 15.11.2023

На кримську татарку Еміне Зекеряєву, яка живе на території тимчасово окупованого півострова, росіяни відкрили кримінальну справу. 

Дівчину звинувачують у тому, що вона не повідомила спецслужбі ФСБ про свою переписку у соцмережі «вконтакте» з українкою, яка була в Сирії. У такий спосіб Росія продовжує злочинну практику незаконного судилища над українцями, пише ZN.UA.

Наразі 25-річній дівчині окупанти інкримінують порушення статті 205.6 Кримінального кодексу РФ «неповідомлення про злочин», розповіли у представництві президента України в Криму. Дівчина, за версією окупантів, нібито входила до озброєного формування, яке має цілі, «суперечливі інтересам Росії».

Адвокат кримчанки Еміль Курбедінов вважає, що російські силовики намагаються залучити через такі кримінальні справи звичайних громадян і формують узаконену практику доносів.

«Санкція так званої «статті» передбачає покарання у вигляді штрафу в розмірі до 100 тисяч рублів (близько 39 тисяч гривень – ред.) або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до шести місяців, або примусові роботи на строк до одного року, або позбавлення волі на той самий строк. У Еміне Зекеряєвої двоє неповнолітніх дітей дошкільного віку», - зазначили у представництві.

Обшук у її будинку відбувся ще у серпні 2023 року, але про незаконно заведено незаконну справу дівчина дізналася лише через два місяці. Представництво президента закликало міжнародну спільноту посилити політичний та санкційний тиск на Росію і допомогти у звільненні загарбаних територій для захисту українських громадян. Мешканцям Криму також нагадали, що російські окупанти нехтують приватністю та можуть прослуховувати телефонні розмови або читати переписки в соцмережах.
 

Ще на цю тему