Британськи страхівники надали зніжки на український експорт Чорним морем

10:20 15.11.2023

Тимчасовий морський експортний коридор, який з серпня 2023 року пропустив вже сто суден через українські порти на Чорному морі, має стати більш привабливим. 

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, цьому сприятимуть знижки на страхування воєнних ризиків, надані британськими компаніями, пише ZN.UA.

«За результатами домовленостей президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Великої Британії Ріші Сунака Україна, спільно з пулом британських страхових компаній, створила спеціальний механізм. Він дозволить зробити знижку на вартість страхування від воєнних ризиків для експортерів усієї продукції з України. Це зробить чорноморський коридор доступнішим для більш широкого кола експортерів», – зазначив Шмигаль у своєму каналі у Telegram, не оголошуючи подробиць.

Страхові премії різко зросли після ракетного удару росіян по цивільному судну під прапором Ліберії, що заходило в порт в Одеській області 8 листопада. Внаслідок удару загинув український лоцман і були поранені четверо членів екіпажу з Філіппін. Страхування воєнних ризиків залишається одним з найважливіших питань для забезпечення роботи коридору, оскільки Росія продовжує обстрілювати його, скидаючи в його районі міни, зазначає Reuters.

За даними агентства, станом на 6 листопада експорт українських зернових впав до 9,8 мільйона тонн у маркетинговому сезоні липень-червень 2023/24 з 14,3 мільйона тонн сезоном раніше. Уряд України очікує, що в 2023 році врожай зернових і олійних культур складе 79 мільйонів тонн, а експортний надлишок в 2023/24 році складе близько 50 мільйонів тонн.

Трейдери та фермерські спілки заявили, що основними причинами зниження експорту є блокування українських чорноморських портів та російські атаки на порти України у Чорному морі та на Дунаї.

Новий український зерновий коридор, який працює без Росії, ООН та Туреччини, був оголошений ВМС ЗСУ у серпні 2023 року.
 

Ще на цю тему