Президентка Грузії вимагає посилення контролю за російськими втікачами

20:40 14.11.2023

Саломе Зурабішвілі: «Ми боїмося гібридної війни, яка відбувається не лише у нас»

Грузія побоюється загрози гібридної війни, що йде від Москви, тому владі необхідно перевіряти росіян, які живуть у країні.

Як повідомляе видання «Главком» про це президентка країни Саломе Зурабішвілі розповіла в інтерв'ю французькому радіо RFI. Вона визнала, що емігранти з Росії роблять внесок в економіку Грузії, проте взагалі не мають зацікавленості в інтеграції в грузинську культуру.


«У нас таке відчуття, що вони поводяться так, начебто знаходяться вдома, можливо, згадуючи, як це було раніше (за СРСР – «Главком»). І особливо є відчуття, що (їхній в'їзд – «Главком») недостатньо контролюється, і серед цієї маси ми не знаємо, хто може увійти до країни. І чи перебуває він під наглядом», – вважає Зурабішвілі.

За її словами велика кількість росіян, а це близько 100 тисяч, залишається в Грузії, хоча потім вони, швидше за все, переїдуть до інших країн.

«Це економічний внесок, вони (росіяни – «Главком») беруть участь в господарському житті. У Грузії дуже легко вести бізнес, відкрити компанію можна за 24 години. Вони відкривають невеликі індивідуальні компанії. Населення засмучене, тому що це російськомовне населення прибуває, не виявляючи реального інтересу до інтеграції в культуру країни», – пеереконана президентка Грузії.

Що стосується політичних страхів Грузії, то очільниця країни сказала наступне: «Ми боїмося гібридної війни, яка відбувається не лише у нас».

Президентка Грузії наголосила на тому що Грузія має бути повноцінним членом ЄС уже незабаром. 

«Ми бачимо цей шлях не відразу, але я думаю, що і Європа, і НАТО розуміють що для Грузії, що вона не має ні бажання, ні права залишатися поза європейською, євроатлантичною спільнотою. Врешті-решт, і це є демонстрацією європейської історії останніх десятиліть, що лише перебуваючи по інший бік цього кордону можна отримати безпеку, а не просто процвітання. Для нас, як і для інших східних (європейських) країн, важлива безпека та приналежність до безпечнішого світу і водночас це можливість сказати Росії: «Ви можете бути сусідом, але ви також повинні поважати кордони». Драма, яка зараз розгортається в Україні, яка також розігралася в Грузії та інших сусідніх з Росією країнах, відбувається тому, що Росія не знає своїх кордонів», – запевнила вона.


Водночас, Зурабішвілі вкотре підтримала Україну, висловивши надію на «нормалізацію» відносин з Росією, якщо та поважатиме межі суверенних країн. Президент наголосила, що рішення про надання Грузії статусу кандидата в члени ЄС є важливим кроком і наголосила на вирішальній ролі європейської підтримки у розвитку країни.

Ще на цю тему