Експерти МАГАТЕ вимагають від загарбників пустити їх на протиаварійні навчання на ЗАЕС

08:00 15.11.2023

Міжнародне агентство з ядерної енергії закликає російську окупаційну адміністрацію на Запорізькій АЕС надати присутнім на станції експертам місії агентства (ISAMZ) можливість спостерігати за запланованими у листопаді протиаварійними навчаннями.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, опублікованій на сайті агентства.

"Команда МАГАТЕ на станції дізналася, що протиаварійні навчання на ЗАЕС планується провести пізніше в листопаді. Останні великі навчання на ЗАЕС проводилися в листопаді 2021 року, до початку конфлікту. З того часу відбулася безпрецедентна зміна чисельності персоналу ЗАЕС, що може перешкоджати здатності станції ефективно реагувати на аварійні ситуації. Агентство наголошує на необхідності дозволити команді ISAMZ спостерігати за майбутніми навчаннями, - йдеться у заяві.


В МАГАТЕ також висловили занепокоєння тим, що "деякі роботи з технічного обслуговування систем безпеки реакторних установок могли бути виконані не повністю, що вимагало проведення додаткового технічного обслуговування". "Це стало очевидним у липні та серпні після того, як блок №4 був переведений на "гарячу" зупинку після проведення технічного обслуговування систем безпеки. Однак після того, як у серпні 4-й енергоблок повернули на "холодну" зупинку через витік води в одному з парогенераторів, також знадобилося додаткове технічне обслуговування для очищення теплообмінників систем безпеки енергоблока", - зазначається у заяві.

Крім того, в агентстві наголосили на тому, що експертам ISAMZ "потрібен доступ до всіх шести машинних залів для оцінки безпеки". Вказується на те, що 10 листопада експертам "знову не дозволили відвідати частину машинного залу енергоблока №1, після того, як вони отримали аналогічний обмежений доступ до машинних залів енергоблоків №1, №2 і №4 під час обходів у жовтні".

Російською окупаційною адміністрацією ЗАЕС було поінформовано МАГАТЕ минулого тижня про те, що Ростехнагляд "встановлює більш постійну присутність на ЗАЕС з прибуттям на майданчик керівника інспекцій з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС". Експертам агентства було сказано, що метою є "забезпечення постійного нагляду та регуляторного контролю за атомною електростанцією (АЕС), відповідно до російського законодавства, а також видача ліцензій співробітникам".

Поруч з цим, інформується, що у промисловій зоні поблизу Запорізької АЕС встановлено 21 газовий котел в рамках заходів із забезпечення додаткового опалення в зимовий період, в тому числі для сусіднього міста Енергодар.

Ще на цю тему