Ринкова вартість «Газпрому» впала нижче за її дочірню нафтову компанію

10:30 11.11.2023

Ринкова капіталізація російського "Газпрому" впала нижче за її нафтовий підрозділ "Газпром Нефть" на тлі високих цін на нафту та після оголошення дочірньою компанією дивідендів.

Згідно з підрахунками Reuters, ринкова капіталізація або оцінка всіх акцій "Газпрому" становить 3,992 трлн руб. ($43,38 млрд), тоді як вартість "Газпром Нефти" зросла до 3,998 трлн руб, пише Бізнес.Цензор.

Зазначається,що ця подія є ще одним яскравим свідченням того, що "Газпром" колись сподівався на ринкову капіталізацію в $1 трлн, але тепер зіткнувся з різким падінням експорту газу до Європи, що скорочує імпорт із росії через розв'язану нею війну в Україні.

У 2007 році "Газпром" був третьою за величиною компанією світу з ринковою капіталізацією понад $330 млрд. 

Московська брокерська компанія BCS заявила, що оцінка "Газпром Нефти" перевищила оцінку "Газпрому" вперше принаймні з листопада 2016 року.

За розрахунками Reuters, якщо постачання газу з росії в останні два місяці 2023 року збережеться приблизно на рівні попередніх місяців, то цього року експорт "Газпрому" до Європи, яка раніше була основним ринком збуту для росії, скоротиться вдвічі, до 28-29 млрд кубометрів після 62 млрд кубометрів роком раніше, пише LIGA.net.

Ще 11 років тому Україна купувала більше російського газу, ніж зараз купує вся Європа.

"Газпром Нефть", на противагу до материнської компанії, дорожчає завдяки високій вартості нафти та наміру виплатити високі проміжні дивіденди – 75% від чистого прибутку, а не 50%, як закладено в дивідендну політику компанії.

Враховуючи, що близько 96% "Газпром Нефти" володіє "Газпром", ці гроші отримає саме він, а це означає, що йому їх не вистачає.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему