Партія влади Грузії лідирує в рейтингах, але майже 70% грузинів чекають на нову

20:40 10.11.2023

Керівна партія "Грузинська мрія" залишається на першому місці у рейтингах грузинських політсил, проте майже 70% респондентів хотіли би бачити у парламентській більшості нову партію.

Як повідомляє "Ехо Кавказу", пише "Європейська правда", про це свідчать результати опитування компанії Edison Research на замовлення опозиційного телеканалу "Формула". 

На питання про те, за кого б голосували респонденти, якби вибори проходили у цей же день, 37% відповіли, що підтримали би "Грузинську мрію".

На другому місці – "Національний рух-Стратегія Агмашенебелі" з 21%, на третьому – партія "За Грузію" (9%), четвертому – "Лело" (5%). 

Політсили "Гірчі/Дроа", Лейбористську партію, "Для народу", "Гірчі" підтримали би по 4%; "Альт-інфо", "Силу народу", "Громадян" і "Альянс патріотів" – по 3%. 

Компанія зауважує, що застосовувався метод алокації – розподілу голосів респондентів, які прямо не назвали партію-фаворита, за їхніми відповідями на додаткові запитання. 

При цьому на запитання про те, чи хочуть вони бачити в наступному парламенті у більшості "Грузинську мрію", чи якусь нову партію, 68% висловилися за нову партію. 

80% опитаних заявили, що "обов’язково підуть" на наступні парламентські вибори 2024 року, "напевно підуть" – 13%.

60% респондентів вважають, що країна рухається у неправильному напрямку. 

У питанні про проблеми, які найбільше турбують громадян, у топ-3 опинилися безробіття (47%), інфляція (45%) та бідність (43%).

Проблему окупованих територій назвали 25%, еміграції – 19%. Війну в Україні назвали 8% респондентів. 

Головною причиною підтримки вступу Грузії у ЄС найбільше опитаних – 47% – назвали "підвищення безпеки країни", 30% – економічні вигоди, 14% – розвиток демократії. 

56% вважають, що президентка Саломе Зурабішвілі має помилувати експрезидента Міхеїла Саакашвілі. 

Опитування проводили методом прямого інтерв’ювання з 20 жовтня по 6 листопада по всій території країни. Всього опитали 1500 осіб віком від 18 років, які мають право голосу і проживають у Грузії. Можлива похибка складає +/- 3%.

Нагадаємо, у звіті, опублікованому 8 листопада, Єврокомісія рекомендувала Європейській раді надати Грузії статус кандидата на членство за умови виконання Тбілісі низки кроків. Рішення щодо цього лідери мають ухвалити на грудневому саміті. 

Ще на цю тему