Хезболла має на озброєнні російську протикорабельну ракету «Яхонт»

09:40 10.11.2023

Ліванське угруповання Хезболла має в своєму арсеналі російські протикорабельні ракети «Яхонт» (експортна версія ракет «Онікс») радіусом дії 300 км, які можуть нести загрозу для американських військових кораблів у Середземному морі.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на поінформовані джерела в Лівані, передає Укрінформ.

За словами джерел, протикорабельні можливості Хезболли надзвичайно розвинулися з 2006 року, відтоді як угруповання атакувало ізраїльський військовий корабель у Середземному морі під час війни з Ізраїлем і вперше продемонструвало, що може вразити судно на морі.

«Є "Яхонт" і, звичайно, є ще інші речі, крім нього», — сказав співрозмовник Reuters.

Читайте також: Лідер Хезболли попередив Ізраїль про можливу подальшу ескалацію
Джерело зазначає, що використання Хезболлою цього озброєння проти військових кораблів противника означатиме, що конфлікт переріс у велику регіональну війну. Але поки що ліванське угруповання використовує лише частину свого арсеналу і бʼє здебільшого у прикордонній зоні з Ізраїлем.

Минулого тижня лідер Хезболли Хассан Насралла заявив, що група має певне устаткування, яке може становити загрозу для американських кораблів, дислокованих у регіоні після початку війни Ізраїлю та ХАМАСу.

«Яхонт», варіант ракети П-800 «Онікс», був розроблений у 1999 році для експорту російською оборонною компанією та може запускатися з повітря, землі або підводних човнів.

За даними ЗМІ, Хезболла купувала «Яхонт» у Сирії, допомагаючи там президенту Башару Асаду вести громадянську війну.

Ще на цю тему