Після удару російської ракети по цивільному судну рух зерновим коридором не припинився

18:00 09.11.2023

Український чорноморський експортний коридор продовжує працювати незважаючи на удар росіян ракетою Х-31П по судну під прапором Ліберії, яке заходило до порту на Одещині 8 листопада. 

У Міністерстві відновлення України повідомили, що коридор продовжує працювати на вхід і вихід до/з українських портів, пише ZN.UA

«Рух суден продовжується як до, так і з портів Великої Одеси. 6 суден із 231 тис. тонн сільськогосподарської продукції на борту вийшли з портів Великої Одеси та прямують у бік Босфору. 5 суден очікують входу в порти для завантаження. Рух українським коридором тривав, незважаючи на систематичні атаки росії на портову інфраструктуру», – повідомив віце-прем’єр-міністр й глава Мінвідновлення Олександр Кубраков у дописі в соцмережі X від 9 листопада.

За словами Кубракова, з початку роботи українського експортного коридору у серпні 91 судно вивезло 3,3 млн тонн сільськогосподарської та металопродукції, а 116 суден зайшли в порти «Одеса», «Чорноморськ» і «Південний».

«Сили оборони роблять все можливе для протидії російським атакам на портову інфраструктуру… Ми вдячні нашим партнерам за підтримку протиповітряної оборони», – зазначив Кубраков.

Нагадаємо, що в результаті удару росіян по судну під ліберійським прапором 8 листопада загинув його лоцман й були поранені троє членів екіпажу й один працівник порту.

Морський тимчасовий коридор, замість того, що працював до 17 липня після виходу з угоди російської сторони, був оголошений ВМС ЗСУ у серпні. 25 жовтня повідомлялося, що російські війська намагаються дистанційно мінувати район морського коридору з літаків тактичної авіації. Наприкінці жовтня низка ЗМІ повідомила, що рух морським коридором призупинений, але у Мінвідновлення відкинули цю інформацію, як таку, що не відповідає дійсності.
 

Ще на цю тему