Туреччина звинуватила ЄС у несправедливості та упередженості щодо заявки на вступ

17:40 09.11.2023

Єврокомісія опублікувала звіт про розширення ЄС, у якому заявила про відступ Туреччини від демократії та верховенства права. 

Щорічна доповідь Єврокомісії, яка також стосувалася і заявки Анкари на вступ до ЄС, є "несправедливою та упередженою", заявило Міністерство закордонних справ Туреччини. Про це повідомляє Reuters, пише ZN.UA.

У звіті виконавчого органу Європейського Союзу, опублікованому в середу, 8 листопада, критикується "серйозний відступ" Туреччини від демократичних стандартів, верховенства права, прав людини і незалежності судової системи.

"Ми категорично відкидаємо необґрунтовані претензії і несправедливу критику, особливо щодо політичних критеріїв та розділу про судову владу і основні права", - йдеться в заяві Міністерства закордонних справ Туреччини.

Єврокомісія також заявила, що Туреччина не дотримується принципів верховенства права, прав людини та основних свобод у боротьбі з тероризмом.

МЗС Туреччини наголосило, що зауваження були несправедливими і підкреслило "нещирість підходу ЄС і явні подвійні стандарти", додавши, що питання фундаментальних прав є спірними навіть серед країн-членів Союзу.

Звіт Єврокомісії мав на меті проаналізувати прогрес Туреччини у виконанні стандартів, необхідних для членства в ЄС, і може погіршити відносини сторін, які і без того є проблемними через питання міграції, а останнім часом, і через війну Ізраїлю з ХАМАС.

Заявка Туреччини на вступ до ЄС “заморожена” протягом багатьох років після того, як країна розпочала переговори про членство у 2005 році. Туреччина є офіційним кандидатом на вступ вже 24 роки, але в останні роки переговори зайшли в глухий кут через занепокоєння Союзу щодо порушень прав людини та поваги до верховенства права.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган заявляв, що шляхи Анкари та ЄС можуть розійтися, якщо це буде необхідно, а також наголошував, що позиція Брюсселя щодо його країни неконструктивна та несправедлива.
 

Ще на цю тему