Єврокомісія рекомендувала схвалити рамки переговорів про вступ після ухвалення Україною та Молдовою низки "ключових заходів"

15:40 08.11.2023

Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Раді ЄС ухвалити рамки переговорів про вступ до ЄС після ухвалення Україною та Молдовою низки "ключових заходів", повідомляється на сайті євроінституції, пише УНН.

Цитата

"У світлі результатів, досягнутих Україною та Молдовою, а також поточних зусиль щодо реформ, Єврокомісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори про вступ з обома країнами. Окрім того, Єврокомісія рекомендує, щоб Рада ЄС ухвалила рамки переговорів, коли Україна та Молдова ухвалять певні ключові заходи. Єврокомісія готова доповісти Раді ЄС до березня 2024 року про прогрес, пов’язаний із цими заходами", - зазначили у Єврокомісії.

Деталі

Як вказали у Єврокомісії, в Україні рішення про надання статусу кандидата в ЄС "створило потужну динаміку реформ, попри триваючу війну, за сильної підтримки народу України".

"Український уряд і парламент продемонстрували рішучість у досягненні суттєвого прогресу у виконанні 7 кроків висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС. В Україні запроваджено прозору систему попереднього відбору суддів Конституційного Суду та реформовано органи судового управління. Вона ще більше розширила свій досвід розслідувань та ухвалення вироків у справах про корупцію на високому рівні, а також зміцнила свою інституційну структуру. Україна зробила позитивні кроки у ширших та системних зусиллях боротьби з впливом олігархів. Країна також продемонструвала свою здатність домагатися прогресу у приведенні у відповідність до законодавства ЄС навіть під час війни", - вказали у Єврокомісії.

Далі, як повідомляється, Раді ЄС має розглянути сьогоднішні рекомендації Єврокомісії та ухвалити рішення щодо подальших кроків у процесі розширення.

Доповнення

У Єврокомісії повідомили, що схвалили Пакет про розширення на 2023 рік, у якому рекомендовано розпочати переговори з Україною та Молдовою, надати статус кандидата Грузії та розпочати переговори про приєднання з Боснією та Герцеговиною, коли буде досягнуто необхідного рівня відповідності.

Ще на цю тему