Коли коментарі з соцмереж дійсно корисні: в "Укрспецсистемс" розповіли, як удосконалюють свій "ШАРК"

10:20 08.11.2023

Відгуки операторів безпілотників "ШАРК" допомагають компанії покращити цей розвідувальний безпілотник

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Повномасштабне вторгнення РФ в Україну в лютому 2022 року широко вплинуло на попит на те чи інше озброєння і передусім на безпілотні літальні апарати, які сьогодні критично потрібні на полі бою — не стала винятком і українська компанія "Укрспецсистемс" (входить до складу NAUDI), яка є розробником таких БПЛА, як PD-1, PD-2, "ШАРК" та міні-"ШАРК"; водночас БПЛА PD-2 є базою для комплексу радіотехнічної розвідки Gekata, над яким працює НВЦ "Інфозахист".

Безпілотник PD-2, фото — "Укрспецсистемс"

Історія появи компанії "Укрспецсистем" випливає з потреби українських військових у БПЛА, яка виникла ще у 2014 році, коли розпочалася війна з РФ — так у рамках спершу волонтерського об’єднання з’явився безпілотник PD-1 (People’s Drone), водночас у 2017 році було укладено угоду з оборонним відомством України на постачання цих безпілотників з фіксованим крилом, розповідає компанія в інтерв’ю виданню DOU.


Водночас останнім часом увага ЗМІ найбільше прикута до безпілотника "ШАРК" — у вересні фонд "Повернись живим" повідомив, що у рамках масштабного проєкту "ОКО ЗА ОКО" з мережею "ОККО" Сили оборони України отримали 25 комплексів "ШАРК"; також у мережі регулярно з’являються відео з поля бою, як наші військові під пильним оком цього безпілотника нищать озброєння та військову техніку російського війська, а також самих рашистів.

Створювати цей БПЛА у компанії розпочали одразу в лютому 2022 року з урахуванням того, що Силам оборони України на полі бою був потрібен витривалий та максимально захищений від ворожих комплексів радіоелектронної боротьби безпілотник.

Серійне виробництво "ШАРКів" стартувало у листопаді минулого року, водночас в "Укрспецсистемс" наголошують, що постійно удосконалюють цей розвідувальний безпілотник, зокрема і за відгуками його експлуатантів — причому відгуки збираються з максимальної кількості джерел аж до соцмереж, як приклад, саме коментар з X (раніше Twitter) став поштовхом до удосконалення прицілу, які стали в нагоді операторам "ШАРКів".

"Також менеджери проєктів тримають зв’язок з кінцевими споживачами, є сервісний центр, який цілодобово отримує відгуки та пропозиції з покращення. Часто ми самі знаходимо та відстежуємо коментарі чи запити в соцмережах", — розповідають в "Укрспецсистемс".



"ШАРК" стежить за ворожою самохідною 203-мм гарматою 2С7 "Пион", скріншот з відео фонду "Повернись живим"
Відеовідгуки, які "Укрспецсистемс" отримує від військових теж важливі — завдяки ним покращення отримують камери, якість яких надзвичайно важлива для розвідувальних безпілотників. У компанії нагадують, що гіростабілізована камера USG-231 безпілотника має 30-кратне оптичне наближення; також варто додати і про таку круту опцію, як автотрекінг цілей.


Камера "ШАРКа" дає військовим дійсно якісне відео, що разом з такими характеристиками, як дальність та тривалість польоту, а також стійкість до ворожого РЕБ, робить цей БПЛА ідеальною парою до такого озброєння, як далекобійна артилерія, JDAM чи HIMARS.

Щодо дальності в компанії розповідають наступне — якщо спершу цей показник становив 60 км, то тепер він сягає 80 км, середній час перебування у повітрі становить до 4 годин, максимальна стеля — 3000 м.

Компанія також має у своєму доробку й міні-версію цього безпілотника. "Цей БПЛА є більш компактним, він вміщується всього у два рюкзаки, і за відгуками споживачів це полегшує транспортування та дає перевагу серед інших БПЛА такого типу", — відзначають у компанії.


;"Міні-ШАРК", фото — "Укрспецсистемс"

"Міні-"ШАРК" запускається з руки, може сідати "на живіт". Оснащений камерою USG-261 з 10-кратним оптичним наближенням, має дальність дії до 35 км і тривалість польоту до 2 годин.

Загалом щодо виробництва БПЛА, то в компанії наголошують, що сьогодні інтегрують у всі свої вироби штучний інтелект. "Це допоможе в більш точному націлюванні та вдосконаленні розпізнавання зображень у режимі реального часу, ШІ також дозволятиме БпЛА аналізувати та розуміти інформацію з оточення, ухвалювати рішення і навіть виконувати складні завдання автономно", — розповідають про його переваги в "Укрспецсистемс".

Щодо проблем, з якими стикається компанія, то передусім відзначають питання конфіденційності інформації, що вимагає постійної модернізації підходів до кіберзахисту; також, судячи з усього, серйозним викликом є нарощення виробничих потужностей, щоб закрити усі запити на безпілотники.

Ще на цю тему