Зеленський запровадив нові санкції проти бізнесу Фрідмана

20:20 07.11.2023

Президент Володимир Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) про санкції проти низки компаній, пов’язаних із російським мільярдером Михайлом Фрідманом та його бізнес-партнерами.

Відповідний указ №739/2023 від 7 листопада оприлюднено на офіційному сайті голови держави і набирає чинності з дня його опублікування, пише Бізнес.Цензор.

Згідно із рішенням РНБО, за поданням Служби безпеки України санкції у вигляді блокування активів, запобіганню виведенню капіталів та збільшенню статутного капіталу українських дочірніх підприємств на 10 років застосовано щодо Sogeral Foundation (Ліхтенштейн) та Haberfield Limited (Кіпр).

Аналогічні санкції, але строком на два роки, запроваджено щодо кіпрських Alfa Finance Holdings Limited, Erasmony Limited, Rissa Investments Limited, International Distribution Systems Limited, Slavisilla Holdings Limited, Dendar Investment Fund Limited та люксембургської CTF Holdings S.A.

Більшість із перелічених компаній фігурують у структурі власності компаній, які контролюють Михайло Фірдман, Гєрман Хан, Пьотр Авєн, Олексій Кузьмичов та Андрій Косогов.

Зокрема, Rissa Investments Limited та International Distribution Systems Limited контролюють ПрАТ "ІДС", найбільшого виробника мінеральної води в Україні під брендами "Миргородська" та "Моршинська". Запровадження санкцій щодо компаній-акціонерів "Сенс-Банку" у червні стало кроком до його націоналізації.

Як повідомлялося, у жовтні російський мільярдер Міхаіл Фрідман, проти якого запроваджені санкції Великої Британії, ЄС та США, поїхав з Лондона, де жив від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну, і повернувся до Москви і назвав помилкою свої мільярдні інвестиції в європейські країни.

Коментуючи повернення Фрідмана до Росії, Путін пов'язав майбутнє таких росіян з дотриманням певних "морально-етичних норм". Він також неодноразово засуджував інвестиції російських підприємців за кордон.дні інвестиції в європейські країни.

Нагадаємо, влітку Україна націоналізувала український "Альфа-Банк" Фрідмана та партнерів, а згодом арештувала їх акції мобільних операторів "Київстар" і lifecell.
 

Ще на цю тему