Про що говорить успішний удар крилатими ракетами по «Аскольду» у Керчі

16:20 07.11.2023

Підтвердження фактичного знищення малого ракетного корабля "Аскольд" проєкту 22800 "Каракурт", який знаходився на заводі "Залив" у тимчасово окупованій Керчі, означає не лише те, що у РФ "мінус" черговий й найновіший носій крилатих ракет "Калибр" та "Оникс". 

Справа в тому, що вкрай важливе місце атаки - завод "Залив", який має знаходитись під "парасолькою" засобів ППО, які забезпечують оборону Кримського мосту, пише видання DEFENSE EXPRESS.

У РФ вже багаторазово декларували те, що за протиповітряну оборону цього об'єкта відповідає все найкраще, що є в арсеналі - зенітні ракетні комплекси С-400 та ЗРГК "Панцирь-С1", більше того його мали прикривати й старіші ЗРК "Оса" та "Бук". За виявлення цілей, окрім штатних засобів, ще й зазначалась загоризонтна РЛС "Подсолнух", а у теорії об'єкт мали ще прикривати винищувачі. І все це у взаємодії із засобами РЕБ.

Враховуючи методичні успішні атаки України по Кримському мосту, оборону об'єкту мали лише посилити. Але успішна атака крилатими ракетами показала цілу низьку важливих моментів.

Наприклад, попри можливу фіксацію українських літаків Су-24, які здійснили запуск ракет Shtorm Shadow/SCALP ворог не зміг направити "чергову пару" винищувачів для перехоплення крилатих ракет. Далі - всі наявні зенітні ракетні комплекси, попри доволі активну роботу, якщо щось й збили, то скоріш за все хибні цілі типу ADM-160B MALD, які й призначені для цього.

В результаті у завод потрапило мінімум дві ракети, ще одна у корабель, також на відео з камер спостереження зафіксовано ще один спалах, що може говорити про вибух й четвертої ракети поза кадром. При цьому дві перші ракети, як складається враження, уражають судно, яке знаходиться за "Аскольдом".

Зрештою це не такий масований наряд сил, для атаки об'єкта, який знаходиться під більш ніж щільною протиповітряною парасолькою. І мова не йде про перенавантаження засобів ППО за рахунок великої кількості хибних цілей та крилатих ракет паралельно з масштабною операцією зі створення завад засобами РЕБ.

Тобто ураження заводу "Залив" є лише маркером того, що для прориву російської протиповітряної оборони необхідно просто мати відповідний запас крилатих ракет. Що вкотре демонструє, що окрім самих назв озброєння, головним параметром залишається кількість, про що цілком точно говорить приклад німецької Taurus.

Й поки серед наявних серійних зразків зі значними запасами не проглядається альтернативи, окрім американських AGM-158 JASSM, які навіть у найстарішій версії AGM-158A мають дальність 360 км при бойовій частині близько 450 кг.
 

Ще на цю тему