Армія РФ в 2023 році хотіла створити 17 дивізій, але скільки вийшло реально

20:40 06.11.2023

Як країна-агресор на практиці виконує свої гігантські плани по формуванню нових з’єднань
Дмітрій Мєдвєдєв, "заступник голови Радбезу" РФ, 25 жовтня цього року заявив, що в 2024 році країна-агресор планує створити новий армійський корпус та флотилію, 7 дивізій, 19 бригад та 49 полків.

Як повидомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
При цьому в Кремлі не стали деталізувати, чи тут мова про створення з’єднань "з нуля", чи про розгортання нових на базі існуючих.

Тому варто для початку зрозуміти, а як РФ змогла на практиці виконати заявлені на 2023 рік плани по формуванню нових з’єднань в складі окупаційних військ, і так наростити чисельність збройних сил до 1,5 мільйона "багнетів". Відповідні оцінки можемо побачити в огляді від польського порталу Defence24.


Наприкінці 2022 року Міноборони РФ заявляло про намір створити аж 17 нових дивізій, із яких 7 мотострілецьких та 5 дивізій морської піхоти мали розгорнути на базі уже існуючих бригад, 3 нові мотострілецькі та 2 десантно-штурмові дивізії – мали сформувати з нуля.

Крім того, мова про плани створити ще 5 артилерійських дивізій, по суті радянських монстрів, які планувала повернути РФ. Але нюанс одразу полягав у тому, що на одного такого монстра на добу потрібно мінімум 25 тисяч снарядів, що є не так просто для країни-агресора навіть в поточному стані.

Якщо ж аналізувати ті дані у відкритому доступі по новим з’єднанням в армії РФ, то картина виглядає так. Справді, рашисти почали процес формування двох нових десантно-штурмових дивізій, 44-тої та 104-ої, використовуючи однак мобілізаційний потенціал, закладений ще до лютого 2022 року, про що Defense Express розповідав у окремому матеріалі.

Водночас, по запланованому створенню дивізій морської піхоти на базі існуючих бригад, то поки що нема жодних даних, щоб рашисти справді почали це робити.


По новим мотострілецьким дивізіям, які мали бути створені в структурі армії РФ у 2023 році, ситуація наступна. Автори Defence24 нарахували згадки про залучення в боях проти ЗСУ підрозділів, що відносяться до 10 нових мотострілецьких дивізій, але повністю встановити дані про такі з'єднання поки можливості нема.


Нумерація новостворених мотострілецьких дивізій рашистів – 11-та, 12-та, 47-ма та 51-ша, 57-а та 61-а, 62-а та 63-а, 70-а та 295-а.

 


Автори Defence24 також наголошують, що по планам рашистів на 2024 рік поки нема розуміння також, яка частина з’єднань буде створена "з нуля", а яка буде розгорнута на базі існуючих підрозділів.

Водночас, із їх слів також випливає, що жодну із "нових" мотострілецьких дивізій армії РФ наразі не можна назвати повністю укомплектованою на всі 100% штату. Що однак аж ніяк не "заважає" російському командуванню використовувати ці з’єднання в боях проти Сил оборони України.

Теми:

Ще на цю тему