Воєнний злочин: за незаконну депортацію українців з Криму "суддям" загрожують строки

18:20 06.11.2023

До суду скеровано ще два обвинувальні акти стосовно “суддів” з окупованого Криму, які причетні до депортації мешканців півострова. Їхні дії кваліфіковано як воєнний злочин. “Суддям” загрожує до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє відання« Флот 2017» із посиланням на пресслужбу прокуратури АР Крим та Севастополя.

“Прокуратура Криму скерувала до суду ще два обвинувальні акти стосовно окупаційних суддів з Криму, які причетні до депортації мешканців півострова. Їхні дії кваліфіковано як воєнний злочин, тобто порушення законів та звичаїв війни (ч. 1 ст. 438 КК України). Обвинуваченим загрожує до 12 років позбавлення волі”, – йдеться у повідомлені.

Після окупації Кримського півострова російськими збройними силами, “судді” почали працювати у незаконно створених “міських судах” в Євпаторії та Армянську. Обвинувачені брали безпосередню участь в реалізації злочинної політики держави-окупанта, яка спрямована на зміну демографічного складу населення у Криму.

«Судді» ухвалили “рішення” про незаконне видворення українців з Криму. Хоча достовірно знали, що з 2014 року громадяни України, які мешкають на півострові мають статус осіб, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права.

Незаконні дії були мотивовані нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням «правил перебування на території російської федерації».

Однак в прокуратурі зазначили, що жодні додаткові “дозволи” окупаційної “адміністрації” рф в Криму для проживання громадян України на тимчасово окупованій території півострова за національним законодавством не передбачені.

Ще на цю тему