Україна передала Євросоюзу план реформ під обіцяні 50 млрд євро

19:00 03.11.2023

Кабінет міністрів завершив підготовку першої версії плану відновлення, реконструкції та модернізації ("План України"), який необхідний для отримання фінансової допомоги від Євросоюзу після 2023 року. 

Про це на засіданні уряду в п'ятницю сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, пише ЛІГА.net.

"Сьогодні ми робимо черговий важливий крок на шляху до Європи. Уряд передає попередній проєкт плану для програми Ukraine Facility Європейській комісії", – сказав він.

Цей план, по суті, містить перелік реформ та проєктів трансформації, які Україна зобов'язується виконувати для отримання грошей від Євросоюзу. Поки що ЄС фінансує Україну без будь-яких умов.

План України має бути затверджений в Євросоюзі.

"Це не остаточна версія, робота продовжиться", – сказав Шмигаль. За його словами, план має чотири основні блоки:

Макроекономічні сценарії, які включають розбудову інституцій відновлення.
Базові реформи, такі як реформа держуправління, заходи з управління держфінансами, боротьба з корупцією, реформа системи правосуддя.
Економічні реформи, такі як покращення бізнес-клімату, управління держактивами, розвиток людського капіталу, регіональна політика.
Ключові сектори економіки, які допоможуть Україні зростати.

20 червня в межах Лондонської конференції з відновлення України Європейська комісія презентувала новий "Інструмент для України" (Ukraine Facility), який передбачає виділення 50 млрд євро у 2024-2027 роках. Гроші у вигляді грантів та позик надаватимуться на основі виконання "Плану України", який підкріплюватиметься низкою умов і графіком виплат, погоджених з Євросоюзом.

Пропозицію Єврокомісії уже погодив Європейський парламент, потрібне ще рішення Ради ЄС. Після оцінки "Плану України" Єврокомісія запропонує Раді ЄС ухвалити його і встановить умови, які має виконати Україна для отримання допомоги в межах фінансового інструмента.
 

Ще на цю тему