Фрідман передумав продавати російський «Альфа-Банк» після повернення до Москви

20:20 01.11.2023

Акціонери зареєстрованої у Люксембурзі ABH Holdings S.A можуть переглянути рішення про продаж російського "Альфа-Банку".

Про це співвласник "Альфа-Банку" Михайло Фрідман розповів у інтерв'ю Bloomberg, пише БізнесЦензор.

"Десять місяців тому ми почали процес виходу з російських активів, але досі не отримали дозволів від європейських регуляторів... Коли і якщо ми їх отримаємо, ми ще раз зважимо всі за і проти", – сказав Фрідман, коментуючи продаж свого російського бізнесу.

Весною з’явилася інформація про намір російських мільярдерів Михайла Фрілмана та Петра Авєна продати російський "Альфа-Банк" своєму бізнес-партнеру Андрію Косогову. За даними FT, таким чином Фрідман і Авєн намагалися зняти накладені на них санкції, а також уникнути націоналізації свого банку та інших активів в Україні.

Фрідману і Авєну належить 45% російського "Альфа-банку" через люксембурзьку холдингову компанію ABH Holdings. У 2022 році їхні партнери Гєрман Хан та Олексій Кузьмічов вже передали Косогову свої частки у ABH Holdings, в результаті його частка збільшилась до 41%.

Як повідомлялося, у цьому ж інтерв'ю російські мільярдери Пьотр Авєн і Михайло Фрідман назвали помилкою свої мільярдні інвестиції в європейські країни.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Фрідман жив у Лондоні, хоча і скаржився на санкції. У жовтні він спочатку переїхав до Ізраїлю, а після загострення безпекової ситуації у цій країні – до Москви.

Коментуючи повернення Фрідмана до Росії, Путін пов'язав майбутнє таких росіян з дотриманням певних "морально-етичних норм". Він також неодноразово засуджував інвестиції російських підприємців за інвестиції в європейські країни.

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.

Ще на цю тему