РФ після удару ATACMS перекинула вертольоти з Бердянська в Таганрог 

20:00 01.11.2023

У відкритому доступі з’явився супутниковий знімок, який демонструє наступне – уже 31 жовтня 2023 року російські загарбники зосередили на авіабазі в місті Таганрог свій 21 гелікоптер типів Ка-52 та Ми-8.

Стверджується, що це були саме ті вертольоти, які армія РФ тримала в аеропорту тимчасово окупованого Бердянська до удару Сил оборони України з використанням ОТРК ATACMS 17 жовтня 2023 року, і котрі були звідти виведені уже станом на 29 жовтня цього року, тобто менш ніж за 2 тижні після проведеного удару. Відповідну публікацію в своєму профілі на Twitter виклав військовий аналітик Брейді Афрік (Brady Africk), пише видання DEFENSE EXPRESS.

Цей знімок дозволяє оцінити лише сам факт раптової появи такої кількості вертольотів на рашистській базі в Таганрогу, котра раніше використовувалась як майданчик для Су-25СМ3. Відповідно, ми поки що не можемо сказати, чи росіяни доставити туди ці вертольоти наземним транспортом, по причині відповідного рівня пошкоджень, чи ж ці гелікоптери ворога перелетіли туди самостійно.

Якщо ж припускати, що російські окупанти до Таганрогу перемістили саме ті машини, що зберегли боєздатність, і міркувати географічними категоріями, то виходить, що рашисти просто перемістили свої ударні гелікоптери для можливої підтримки військ на інших напрямках.

Бо якщо міряти дистанцію до лінії фронту від Таганрога до Волновахи, то там виходить до 130 кілометрів, а для порівняння – відстань від тимчасово окупованого Бердянська до лінії фронту на Запорізькому напрямку складає орієнтовно до 120 кілометрів, і це при тому, що заявлена практична дальність польоту Ка-52 – до 480 кілометрів.

Водночас, тут не варто виключати й інший варіант. Тобто що росіяни хочуть тепер використовувати Таганрог не тільки як новий злітний майданчик для своїх ударних гелікоптерів, але також і як своєрідний "перевалочний пункт" для ремонту своїх "бортів" армійської авіації у випадку нових ударів ATACMS від Сил оборони України по ворожим летовищам.

Але це поки лише емпіричне припущення, яке базується на тому факті, що в Таганрозі є авіаремонтний завод, але його відома спеціалізація досі була хіба що по ремонту та обслуговуванню літаків радіолокаційного дозору А-50 та А-50У.

Для більш точних припущень та висновків будуть необхідні подальші спостереження та нові супутникові знімки, які відображатимуть подальші "міграції" рашистської армійської авіації.
 

Ще на цю тему