Індія може розпочати імпорт венесуельської нафти за зниженими цінами

15:00 01.11.2023

Відповідно до звіту S&P Global Commodity Insights, індійські нафтопереробники можуть імпортувати сиру нафту з Венесуели за пільговими ставками після того, як США послабили санкції проти нафти з цієї латиноамериканської країни.

«Останнім часом коксові комплекси працюють на повну або навіть надлишкову потужність, насамперед через збільшення переробки дешевої високосірчистої російської нафти Urals. Ця ситуація залишила обмежений простір для венесуельських сортів», – сказав Суміт Рітоліа, аналітик економіки нафтопереробних заводів (НПЗ) S&P Global, пише сайт enkorr.ua.

У наступні шість місяців не очікується невеликих змін у потужностях видобутку нафти у Венесуелі, оскільки її державна нафтова компанія PDVSA «мало або зовсім не має інвестиційного капіталу, а велика частина пов’язаної з нафтою інфраструктури перебуває у незадовільному стані», йдеться у звіті.

Поточна потужність Венесуели становить від 800 тис. до 850 тис. барелів на день (б/д), а видобуток становить близько 750 тис. б/д.

Раніше цього місяця США послабили санкції проти Венесуели після того, як її уряд і опозиція домовилися про те, щоб наступного року за виборами спостерігали міжнародні спостерігачі. Захід США відкриває можливість для відновлення й зростання виробництва в середньостроковій і довгостроковій перспективі за умови дотримання політичних домовленостей, додає S&P Global Commodity Insights.

Зазначається, що до запровадження санкцій США Індія була постійним покупцем венесуельської сирої нафти. Протягом досанкційного періоду з 2017 по 2019 рік Індія імпортувала приблизно 300 тис. барелів венесуельської нафти на добу, причому основними покупцями були приватні нафтопереробні підприємства. За даними S&P Global, цей імпорт становив близько 5-7% від загального імпорту сирої нафти в Індію за той час.
 

Ще на цю тему