Шпигунський корабель рф майже добу переслідував норвезьке дослідне судно / Фото

11:00 01.11.2023

У вересні у протоці Фарма між Гренландією та Шпіцбергеном корабель "Янтар" військово-морського флоту рф майже добу переслідував норвезьке науково-дослідне судно Kronprins Haakon.

Про це пише ЦТС з посиланням на NKR.

Капітан норвезького судна Халльгейр Магне Йохансен зв'язався з російським кораблем по радіо, але не отримав відповіді. Після чергового запиту росіяни повідомили, що їм "цікаво подивитися, як ви проводите дослідницькі операції". Більше на запитання вони не відповідали.

Радар норвезького судна зафіксував, що російський корабель знаходився на відстані 370 метрів. В іншому звіті йдеться, що найближча відстань складала 200 метрів.

Російський корабель протягом ночі йшов на норвезьким судном та зупинявся щоразу, коли зупинявся Kronprins Haakon. О 05:05 ранку "Янтар" відплив. По радіо вони повідомили, що збираються покинути цей район.

"Немає пояснень, чому вони йшли за нами, зупинятися там, де зупиняємося ми, чи бути так близько до нас у відкритому морі. Я не можу знайти іншого пояснення, окрім того, що це спроба спровокувати нас або берегову охорону", - повідомив капітан Kronprins Haakon.

"Вони не тримали дистанцію, яку ми вважали правильною від нашої діяльності. Вони також поводилися таким чином, що ми не відчували себе у безпеці та були не впевнені, що буде далі і чи буде ескалація", - додала Камілла Брекке, директор Норвезького полярного інституту, якому належить судно.

Речник збройних сил Норвегії, підполковник Вегард Норстад Фінберг зазначив, що неподалік упродовж усього часу перебувала берегова охорона.

За даними російської влади, російське судно "Янтар" є океанографічним науково-дослідним судном. На практиці це один із російських "шпигунських кораблів", який знаходиться під командуванням і контролем Міністерства оборони рф.

Фото з сайту ЦТС
 

Ще на цю тему