ЄЦБ продовжить тиснути на європейські банки для виходу з Росії

18:00 30.10.2023

Європейський центральний банк продовжував тиснути на європейські банки, щоб вони послабили зв’язки з Росією.

Про це голова наглядової ради ЄЦБ Андреа Енрія заявив у інтерв’ю Financial Times, передає Бізнес.Цензор з посиланням на Reuters.

"Ми продовжуємо тиснути на банки, щоб вони скоротили присутність і, можливо, вийшли (з Росії, – БЦ)", – сказав Енрія.

Водночас він зауважив, що іноземному бізнесу складно отримати дозвіл російської влади на продаж активів.

"Ми визнаємо, що існують юридичні обмеження, і що для того, щоб вийти з бізнесу, вам потрібно знайти відповідних покупців і вам потрібно отримати дозвіл від місцевої влади в Росії, що не завжди легко", – додав голова наглядової ради ЄЦБ.

Як повідомлялося, минулого тижня Угорщина знову заблокувала військову допомогу Україні від ЄС на 500 мільйонів євро, вимагаючи остаточного виключення угорського OTP Bank зі списку міжнародних спонсорів війни, який веде Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК).

Раніше НАЗК виключило OTP Bank з переліку міжнародних спонсорів війни, щоб Угорщина розблокувала виділення військової допомоги, але тепер уряд Орбана вимагає гарантій, що банк не включать до цього спику знову.

Нагадаємо, у травні НАЗК внесло угорський OTP Bank до переліку міжнародних спонсорів війни. Таке рішення було прийнято через позицію керівництва банку продовжувати роботу у Росії, реструктуризацію кредитів для російських військових та фактичне визнання терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР". Відтоді Угорщина неодноразово шантажувала Україну та блокувала виділення військової допомоги.
 

Ще на цю тему