В Офісі президента розповіли про результати зустрічі на Мальті 

08:00 30.10.2023

28 - 29 жовтня на Мальті відбулася третя зустріч щодо реалізації української Формули миру, на якій були представлені радники з питань національної безпеки та зовнішньої політики лідерів 66 країн та міжнародних організацій. 

В Офісі президента України наголошують, що кількість делегацій збільшилася, порівняно із 42, які були представлені на попередній зустрічі у Джидді (Саудівська Аравія) у серпні, пише ZN.UA

«Ваша присутність тут – свідчення того, що ми однодумці. Ми на одному боці – на боці миру, на боці життя. Та архітектура, яку ми з вами створюємо, може стати рішенням не лише для України. Це буде універсальна структура, яку можна й потрібно буде застосовувати будь-де, де виникне потреба в захисті миру та справедливості», – сказав на зустрічі глава Офісу президента України Андрій Єрмак, цитує його пресслужба ОП.

За словами Єрмака, на Мальті радники лідерів розглянули конкретні напрями Формули мира та напрацювання з їх реалізації. Зосередилися на п'яти ключових пунктах Формули миру:

  • «Ядерна та радіаційна безпека»
  • «Продовольча безпека»,
  • «Енергетична безпека»,
  • «Звільнення всіх полонених і депортованих осіб»,
  • «Відновлення територіальної цілісності України та світового порядку».

Плани щодо реалізації кожного з цих пунктів були напрацьовані робочими групами з представників дипломатичних установ різних країн з усіх регіонів світу. Кожен пункт плану презентували та коментували представники різних держав, а також українські посадовці.

Всі зазначені пункти Формули миру обговорювалися також на попередніх зустрічах, але тоді але вони не отримали достатньої підтримки серед «нейтральних» до російського вторгнення країн, зазначало агентство Bloomberg, яке також першим повідомило, що китайська делегація пропустить зустріч на Мальті, на відміну від зустрічі у Джидді.