Країни ЄС збільшили імпорт зерна з росії на 30%: хто головний покупець 

16:00 28.10.2023

Цьогоріч країни Євросоюзу збільшили імпорт російського зерна на понад 30%, порівняно з показниками 2022 року. 

У перші 8 місяців поточного року країни-члени ЄС загалом імпортували із росії на 31% більше пшениці та кукурудзи, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це еквівалентно збільшенню на 739 тисяч тонн, повідомляє usm.media з посиланням на Tvnet.lv.

Зараз найбільшими імпортерами російського зерна в ЄС є Латвія, Італія та Греція, причому Латвія демонструє найвищі темпи зростання.

Так, у Латвії різко зріс імпорт зерна із росії, особливо кукурудзи. Міністр землеробства Арманд Краузе назвав цю ситуацію «неприпустимою».

Західні санкції проти країни-терориста не розповсюджуються на експорт сільськогосподарської продукції з рф. При цьому експорт українського зерна затруднений через постійні спроби росії блокувати порти на Чорному морі.

Росія використовує цю ситуацію на користь. Наприклад, пшениця рф зараз складає 24% світового експорту цієї зернової, проти 16% до вторгнення в Україну.

На початку жовтня Служба державної безпеки Латвії фактично підтвердила журналістам, що слідкує за ситуацією щодо імпорту зерна з рф, але інших коментарів не додала. 

За даними Центрального статистичного управління, цьогоріч чотири латвійські підприємства імпортували з росії кукурудзу, п’ять — горох, шість — закуповували макуху.

Установа не розкриває імена покупців російського збіжжя в Латвії, але медіа припустили, про які компанії йдеться. 

Дані найбільших оптових торговців кормами показують, що тенденція у статистиці зовнішньої торгівлі відповідає збільшенню обороту, зокрема, у ТОВ Avrora Baltic. До війни її оборот становив 53 млн євро, а торік — майже 180 млн євро. 

До початку війни це підприємство ще було латвійською філією російської компанії «Сентябрь». Остання зареєстрована в Липецькій області, приблизно у 400 км від українського кордону.
 

Ще на цю тему