Росія етапує заступника голови Меджлісу Джеляла в Сибір – Пашаєв

14:30 28.10.2023

Одного з лідерів кримськотатарського національного руху Нарімана Джеляла Росія етапує в Мінусінськ. 

Це місто у Східному Сибіру. З Криму вивезли також двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових. Про це український і кримськотатарський тележурналіст Осман Пашаєв в повідомив UA.SOUTH, пише Цензор.НЕТ.

Пашаєв зазначає, що з Криму вивезли також двоюрідних братів Асана та Азіза Ахтемових.

Пашаєв нагадує, що окупанти засудили торік - Джеляла на 17, Асана Ахтемова на 15, а Азіза на 13 років ув’язнення - за сфальсифікованим обвинуваченням у тероризмі.

"Насправді, першому заступникові голові Меджлісу Наріману Джелялу та кримськотатарським активістам братам Ахтемовим російська влада помстилася за руйнування образу мирного "повернення Криму до рідної гавані". Напередодні арешту Наріман брав участь в установчому саміті Кримської платформи в Києві 23 серпня 2021 року. Він залишався одним з небагатьох політиків, що не зважали на посилення репресивної машини Кремля, і публічно виступав в українських медіа, називаючи окупанта окупантом. Його і братів Ахтемових окупанти викрали з дому проти ночі 4 вересня 2021 року", - йдеться у публікації.

За словами Пашаєва, вже кілька тижнів з Наріманом немає зв’язку. Адвокат Микола Полозов каже, що етап - найскладніша частина в житті ув’язненого. Все що завгодно може трапитися саме під час транспортування засуджених.

Дружина Нарімана - Левіза Джелял - каже: востаннє бачила чоловіка в серпні. Тоді їй та родичам дозволили впродовж чотирьох годин поспілкуватися з Наріманом.

Адвокат Микола Полозов також називає етапування до Сибіру кліматичним тиском на політв’язнів, що є традицією радянського ГУЛАГу. Мета режиму - зламати дисидента, щоб згодом він був безпечним для режиму навіть на волі. Відрізати ув’язненого від спілкування з родичами, дітьми і захисниками - також відпрацьований КГБ спосіб психологічного тиску. Полозов наводить приклад 60-річного дисидента Олексія Горінова, якого торік засудили за дискредитацію армії. Час від часу його навмисно саджають в холодну камеру, аби в’язень застудився і постійно хворів. Там, куди везуть Нарімана і Азіза Ахтемових, для таких тортур клімат підходить майже протягом року. При цьому довести, що це тортури, майже неможливо.
 

Ще на цю тему