Грузія запропонувала себе як посередника у переговорах Вірменії і Азербайджану

15:40 27.10.2023

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі після зустрічі з прем’єрами Азербайджану та Вірменії заявив, що його країна готова бути посередником у переговорах Єревана і Баку про нормалізацію відносин.

Про це повідомляє вірменська служба "Радіо Свобода" та "Эхо Кавказа", пише "Європейська правда". 

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян і прем’єр Азербайджану Алі Асадов приїздили до Тбілісі у рамках форуму "Шовковий шлях". Ввечері у четвер відбулася їхня зустріч за участі грузинського прем’єра Іраклія Гарібашвілі, деталі якої не оприлюднювали. Переговори лідерів тривали кілька годин. 

Після того на спільному брифінгу з Асадовим Гарібашвілі заявив, що Грузія готова стати посередником у переговорах Вірменії та Азербайджану про нормалізацію відносин. 

"Як неупереджений, нейтральний, об’єктивний посередник і друг обох країн, Грузія зацікавлена у встановленні сталого миру у нашому регіоні. Я особисто як голова уряду готовий взяти у цьому участь", – заявив Гарібашвілі. 

Президент Азербайджану Ільхам Алієв під час своєї нещодавньої поїздки до Грузії казав, що розглядає Тбілісі як майданчик для переговорів. Нагадаємо, Алієв не поїхав на зустріч європейської політичної спільноти у Гранаді, де планувалася його зустріч з Пашиняном за посередництва ЄС, Німеччини та Франції. 

Прем’єр Вірменії тоді відреагував словами, що Азербайджан, схоже, хоче "нейтралізувати" вже погоджені принципи.

Раніше цього тижня міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії провели переговори у Тегерані за участі Ірану, Туреччини і Росії. 

Ще на цю тему