Польський суд скасував штраф «Газпрому» та його партнерам на $8 мільярдів – ЗМІ

15:00 26.10.2023

Апеляційний суд Польщі скасував рішення Управління з конкуренції та захисту прав споживачів (польський антимонопольний регулятор UOKiK) про накладення штрафу у розмірі понад 29 млрд злотих на "Газпром" та його п’ятьох партнерів, які будують "Північний потік 2".

Про це повідомило польське видання Puls Buzinesu, пише Бізнес.Цензор.

Наприкінці жовтня 2022 року аналогічне рішення ухвалив суд із захисту конкуренції та прав споживачів Польщі. UOKiK обіцяв оскаржити це рішення в Апеляційному суді у Варшаві; а потім – у Верховному суді.

Суд першої інстанції зазначав, що спільне підприємство так і не було створено, і оцінка наслідків для економіки, а також спроби учасників проєкту обійти законодавство виходять за межі відповідальності UOKiK.

Як повідомлялося, в 2020 році UOKiK завершив дворічне розслідування, за підсумками якого оголосив, що кредитні угоди, укладені між компаніями Nord Stream 2 AG, ПАТ "Газпром" та західними фінансовими інвесторами для фінансування проєкту "Північний потік 2", являли собою, по суті, обхід антимонопольного законодавства Польщі, концентрацію бізнесу. У зв'язку з цим, на думку польських чиновників, була потрібна подача повідомлення в UOKiK.

Антимонопольний орган Польщі оштрафував "Газпром" та західних фінансових інвесторів. Зокрема, UOKiK наклав на партнерів максимальний штраф – у розмірі 10% виторгу: $7,75 млрд на "Газпром", Engie Energy – $14,8 млн, Uniper – $8 млн, OMV – $23,4 млн, Wintershall Dea – $8 млн. 

Докладно про санкції можна дізнатися у Базі даних юридичних осіб, щодо яких запроваджено санкції України, Канади, Великобританії, ЄС та США у зв'язку з російською агресією проти України.
 

Ще на цю тему