У Баку заявили, що більше не зацікавлені в коридорі до Нахічевані через Вірменію

20:20 25.10.2023

Головний помічник президента Азербайджану з питань зовнішньої політики Хікмет Гаджиєв стверджує, що Баку більше не зацікавлене в прокладанні Зангезурського коридору – сполучення до азербайджанського ексклаву Нахічевані, яка мала б пролягати територією Вірменії.

Про це Гаджиєв заявив в інтерв’ю Politico, пише "Європейська правда".

Заява помічника Ільхама Алієва пролунала на тлі побоювань, що після успішної операції з фактичної ліквідації невизнаного Нагірного Карабаху – міжнародно визнаної території Азербайджану – Баку може силою прокласти Зангезурський коридор.

За словами Гаджиєва, проєкт Зангезурського коридору "втратив для нас свою привабливість – замість цього ми можемо зробити це (сполучення до Нахічевані. – Ред.) з Іраном", маючи на увазі початок будівництва автодороги раніше цього місяця.

"Наш порядок денний стосувався лише розбудови транспортного сполучення та зв'язку в межах двосторонньої взаємодії (Баку та Єревана. – Ред.). Питання ще не зняте з обговорення, але воно вимагатиме від вірменської сторони показати, що вони справді зацікавлені в цьому", – додав радник азербайджанського лідера.


У Міністерстві закордонних справ Вірменії сказали Politico, що Єреван завжди підтримував розблокування "регіональних комунікацій".

"Воно має ґрунтуватися на суверенітеті та юрисдикції держав, а також на принципах взаємності та рівності", – додали там.

Як відомо, проєкт Зангезурського коридору був частиною тристоронньої домовленості Азербайджана, Вірменії та Росії, укладеної після Другої Карабаської війни 2020 року. Але якщо Баку наполягало на екстериторіальності коридору, Єреван хотів зберегти певний контроль за рухом по маршруту, що пролягав би вірменською територією.

Ще на цю тему