У Казахстані відкрився центр НАТО. Російські пропагандисти в істериці погрожують Токаєву

16:40 25.10.2023

За словами російських пропагандистів, НАТО «влазить не лише руками, а й ногами до російсько-китайського підчерев'я»

Як повідомляе видання «Главком» у Казахстані розпочав роботу центр миротворчих операцій НАТО. Тут військові проходитимуть тренування за натовськими стандартами. Однак російські пропагандисти вже почали обурюватися та звинувачувати Альянс в нібито контролі країни. Також російські пропагандисти погрожують, що у президента Казахстану Касим-Жомарта Токаєва будуть проблеми через це рішення.  


«Вибудовування контактів з НАТО у Казахстану було досить типовим, як більшість країн колишнього СРСР. Як і Росія-1994 Казахстан ввійшов у програму «Партнерство заради миру». Потім надовго на казахів забили натовці. Перший індивідуальний план дій щодо програми партнерства з'явився у 2006 році. Натівці одразу влізли у чотири напрями – у політику, у галузь надзвичайного планування, науку та у військову сферу. Щоправда, у програмі «Процес планування та аналізу» Казахстан бере участь з 2002 року – за цією програмою майже вся можлива інформація про збройні сили Казахстану була відома НАТО», – пишуть пропагандисти.


У 2004 році Казахстан приєднався до програми «Концепція оперативного потенціалу» – це механізм оцінки ступеня готовності миротворчих підрозділів країн-партнерів, у разі Казахстану, до взаємодії зі збройними силами країн НАТО. За словами російських пропагандистів, НАТО «влазить не лише руками, а й ногами до російсько-китайського підчерев'я».

 

«Завдання-максимум – зробити Середню Азію ворожим Китаю та Росії регіоном. У цій ситуації вражає розвиток думки казахського керівництва. Якщо Назарбаєв мав мрію і хорошу перспективу, стати модератором трикутника Москва-Пекін-Делі, який рано чи пізно стане центром стабільності в Євразії, то Токаєв, якщо подивитися на карту, перспектива – нажити проблем по периметру. Із заходу – російсько-іранський Каспій (і, будь ласка, не треба про Зангезурський коридор – з військової точки зору – це незначний зв'язок з НАТО), з півночі – голий кордон із Росією. Зі сходу – Китай. З півдня – не дуже стабільні економічно та соціально сусіди», – пишуть пропагандисти.


Крім того, кремлівські пропагандисти взялися погрожувати президенту Токаєву та заявили, що сьогодні Казахстан має варіантів більше, ніж «або в ЗАГС, або до прокурора». «Український варіант» – продовження впровадження сучасних західних інститутів та практик у казахську політику – закінчиться втратою суверенітету, а потім, можливо, частини територій. І це не «кремлівська пропаганда». Ще питання, хто більше буде незадоволений у такому варіанті – Москва чи Пекін», – йдеться в повідомленні.

Ще на цю тему