Українські тральщики вийшли на багатонаціональні навчання у Великій Британії

13:20 24.10.2023

Українські військові моряки беруть участь у багатонаціональних навчаннях Joint Warrior—23-ІІ, які розпочалися 23 жовтня. 

Про це повідомила прес-служба Військово-Морських Сил Збройних Сил України, пише сайт Порти України.

Навчання проходять у межах територіальних вод Великої Британії за участі британських військ, а також кораблів і суден Нідерландів, Бельгії, Польщі, Німеччини, Данії та України. Від ВМС ЗСУ до практичних дій в морі залучаються протимінні кораблі «Черкаси» та «Чернігів».

Участь у багатонаціональному навчанні «Joint Warrior—23-ІІ» протимінних кораблів «Черкаси» і «Чернігів» та штабу тактичної групи протимінних дій ВМС ЗСУ відбувається в рамках комплексної підготовки зазначених підрозділів, під керівництвом менторів Королівських ВМС Великої Британії”, — вказала прес-служба.

Основна мета підготовки полягає у досягнені особовим складом екіпажів та штаба тактичної групи протимінних дій відповідного рівня готовності до виконання завдань за призначенням, а також взаємосумісності з протимінними підрозділами країн-партнерів. Окрім того відпрацьовуються питання планування та проведення протимінних дій за стандартами НАТО. Метою є набуття досвіду дій у міжнародному середовищі під час проведення об’єднаних багатонаціональних операцій.

ВМС ЗСУ планують створити повноцінний протимінний дивізіон задля безпеки цивільного судноплавства у Чорному морі.

В середині червня мінні тральщики «Черкаси» та «Чернігів», які Велика Британія має передати ВМС ЗСУ, виходили в море для навчань поблизу берегів Шотландії.

Про плани Британії передати українському флоту два кораблі типу Sandown — HMS Grimsby та HMS Shoreham — стало відомо влітку 2021 року. Це частина угоди між Україною та Об’єднаним Королівством щодо розвитку ВМС. Згодом тральщики перейменували на «Черкаси» і «Чернігів». Це імена втрачених після окупації Росією Криму тральщиків ВМС України. Зараз на цих кораблях проходять навчання українські екіпажі.
 

Ще на цю тему