Як швидко Швеція перейде на Gripen E та чи дійсно від цього залежить передача старіших винищувачів до України

18:00 23.10.2023

У запасах міноборони Швеції насправді є заділ на 14 Gripen, які взагалі не складають загрозу для обороноздатності і їх передача не залежить від переходу на нові винищувачі

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Улистопаді міноборони Швеції має відзвітуватися уряду відносно можливості вивільнення багатофункціональних винищувачів JAS 39 Gripen C/D до України. При цьому мова може йти одразу про 16-18 Gripen.

Відповідь об'єктивно залежить від декількох факторів, а один з них, й для Стокгольму найголовніший - це те, що країна попри подану у травні 2022 року у заявку, ще не прийняли до НАТО. Без цього країна логічно має оцінювати свою обороноздатність з опорою лише на власні сили, а це означає прив'язку до процесу з переозброєння з Gripen C/D на нову версію Gripen E/F.

 

Gripen E

І якраз на початку жовтня шведське агентство FMV отримало перший серійний Gripen E, до цього були передані два передсерійні машини. При цьому мова не йде про те, що машини передані до повітряних сил, бо у Швеції між виробником та військом знаходиться якраз агентство FMV, яке займається закупівлями озброєння в інтересах міноборони країни.

І зараз всі три Gripen E, як на днях повідомило FMV, знаходяться на випробуваннях. А постачання цих машин до шведських повітряних сил має розпочатися не раніше 2025 року. А це означає, що вивільнення старіших винищувачів Gripen C/D не розпочнеться раніше цього року.

 


Gripen C
Тому ще у 2020 році міноборони Швеції прийняло рішення продовжити строки експлуатації Gripen C/D до 2030-х років, поки весь авіапарк повітряних сил не перейде на нові Gripen E/F. А поточна кількість винищувачів у строю - 96 одиниць.

Але існує ще один варіант за яким Швеція все ж таки зможе передати Україні винищувачі Gripen C/D. У 2019 році у Швеції виник невеликий скандал - для забезпечення переходу виробничої лінії Saab з Gripen C/D на Gripen E/F без простою уряд замовив 14 фюзеляжів у старій версії. Зазначимо, що планер нової версії винищувача більший і вони не взаємозамінні. Планувалось, що вийде знайти клієнта на ці машини та добудувати їх, але цього не відбулось.

Серед цих 14 вироблених фюзеляжів десять було у версії одномісної машини та чотири у двомісній. Навряд вони були наповнені всією авіонікою, вузлами та агрегатами, але це вже більш ніж вагомий заділ для можливого посилення Повітряних сил ЗСУ.

Gripen D

Але на заваді його використанню цілком може стояти доволі значна проблема - пропускна спроможність Saab, який ще у 2019 році повідомив, що одночасно запустив у виробництво 30 Gripen E/F, що може складати всі 100% виробничих потужностей. А також звісно комерційної компоненти цього замовлення на перетворення фюзеляжів на боєздатні машини.

Водночас Saab дійсно у цьому може бути зацікавлений, бо активно шукає клієнтів на свої літаки й пропонує більш ніж шикарні умови, які передбачають й локалізацію виробництва й створення центру з модернізації на території країни-замовника.

Теми:

Ще на цю тему