В наступні кілька тижнів Україна може отримати Мі-24 від сусіда, який переходить на AH-1Z Viper

17:30 21.10.2023

Для підсилення нашого війська технікою ще лишаються неочікувані резерви у Східній Європі
На початку цього тижня військово-повітряні сили Чехії провели церемонію прощання зі своїми ударними вертольотами типів Мі-24 та Мі-35, котрі стали по суті не потрібні після поставок перших гелікоптерів типів AH-1Z Viper та UH-1Y Venom.

До недавнього часу чеські ВПС зберігали в строю зокрема 10 гелікоптерів типу Мі-35, із яких однак лише 7 були придатні до виконання польотів. Тепер списані вертольоти цього типу та свої "залишки" по Мі-24 Чехія планує передати Україні.

Як повідомляе Війсковий портал « DEFENSE EXPRESS»
Про це йдеться в публікації порталу Scramble.ln.

Від Defense Express тут можемо додати припущення, що якщо Прага справді готова передати нам ці вертольоти, то їх поставка із передачею в стрій ЗСУ може зайняти наступні кілька тижнів, як показує практика попередніх поставок авіатехніки від країн-партнерів.

В свою чергу, навіть якщо мова про формально списані Мі-24 та Мі-35, все рівно ці машини необхідні нашій армійській авіації для безпосередньої підтримки військ на полі бою.


Тут також варто нагадати, що Чехія стала першою країною НАТО, котра нам дала танки та вертольоти, а якщо конкретніше – то тут мова про передачу від 2 до 4 гелікоптерів типу Ми-24В, яка відбулась ще влітку 2022 року.

Чеський Мі-24, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, Чехія продовжує підтримувати Україну не тільки неочікуваними резервами по поставці техніки для нашого війська, але й перспективними проектами по військово-технічній співпраці.

Наприклад, під час Першого Міжнародного Форуму Оборонних Індустрій (DFNC1) 29 вересня 2023 року чеське Міноборони обговорювало виробництво в Україні гвинтівок CZ Bren 2 і машин Tatra.

 

Теми:

Ще на цю тему