«Скіфське золото»: колекція повертається в Україну

14:30 21.10.2023

Тимчасово виконуючий обов’язки Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв заявив, що колекція «Скіфського золота» вже найближчим часом повернеться в Україну з Нідерландів. Окупаційні “кримські музеї” програли процес.

Про це повідомляє видання «Флот 2017» з посиланням на пресслужбу МКІП.

“МКІП спільно з партнерами з Нідерландів проводить ряд заходів, які спрямовані на щонайшвидше повернення колекції артефактів в Україну”, – зазначив Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, “скіфське золото» — це колекція із понад 2 тис. предметів, які використовувалися для оформлення виставки “Крим: золото та секрети Чорного моря”. Експозиція проходила з лютого до серпня 2014 року в Музеї Аллард Пірсона в Амстердамі. Виставка оформлялася з колекцій п’яти музеїв, один із яких знаходиться у Києві, чотири – у Криму.

Експонати “зависли” в Амстердамі після окупації росією кримського півострова у березні 2014 року, оскільки свої права на “скіфське золото” заявили музеї України та музеї, підконтрольні окупаційній “владі” у Криму. Йдеться про частину колекції, яка належала музеям в Криму. Україна заявляла, що “експонати не можуть бути повернуті на окуповану територію, яка тимчасово перебуває не під українським контролем, їх треба передати безпосередньо державі України”. У цій ситуації Університет Амстердама, який займається роботою Музею Аллард Пірсона, призупинив процедуру передачі цінностей до досягнення домовленості між сторонами або вирішення питання в юридичному порядку.

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама оголосив рішення щодо необхідності повернути експонати Україні. Суд посів позицію, що предмети спірної музейної колекції є культурними цінностями, які незаконно перебувають на території Нідерландів. Суд наголосив, що музейні артефакти належать державі Україна, яка має право вимагати повернення музейної колекції на підставі положень Конвенції ЮНЕСКО.

Проте рішення оскаржували. Апеляційний суд Амстердама 11 березня 2019 року розпочав розгляд апеляційної скарги “музеїв” окупованого Криму за рішенням про повернення в Україну “скіфського золота”.

26 жовтня 2021 року апеляційний суд в Амстердамі ухвалив рішення у семирічній тяжбі щодо “скіфського золота” на користь України. Проте чотири “кримські музеї” звернулися до Верховного суду Нідерландів, щоб оскаржити рішення Апеляційного суду.

26 січня 2022 року так звані “кримські музеї” подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама про повернення скіфського золота Україні.

У травні 2022 року юридична фірма Houthoff (Нідерланди) відмовилася здійснювати адвокатський супровід “кримських музеїв”, підконтрольних окупаційній “владі” у справі про “скіфське золото”. Таким чином, росія втратила юристів для представлення своїх інтересів у Верховному суді в Гаазі.

Теми:

Ще на цю тему