ЄС обговорить збільшення підтримки Вірменії, "яка почувається зрадженою РФ"

13:30 21.10.2023

Міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі у понеділок, 23 жовтня, вперше обговорять, як можуть допомогти Вірменії та зміцнити її обороноздатність на тлі зростання недовіри Єревана до Росії.

Про це журналістам у п’ятницю повідомив високопосадовець ЄС на умовах анонімності в Брюсселі, пише "Європейська правда" з посиланням на DW.

За словами посадовця, в Європейському Союзі констатують радикальну зміну настроїв у Вірменії.

"Вірменія змінила свою позицію щодо Росії. Вони відчули, що Москва їх зрадила, і на те були вагомі причини, і вони постали перед новою ситуацією. Наш обов'язок – допомогти й підтримати Вірменію в цих змінах", – сказав він.

На цьому тлі Євросоюз хоче допомогти Єревану у фінансовому плані, зокрема в питаннях, пов'язаних із демократією, а також із безпекою та здатністю протистояти кібератакам і гібридним атакам.

У Москві заявили, що Вірменія стає "Україною №3", а Пашинян "іде стопами Зеленського"
Також у Брюсселі, ймовірно, ухвалять рішення про посилення цивільної місії ЄС, яка запрацювала на початку року в межах зусиль із нормалізації азербайджансько-вірменських відносин, але деталі поки не відомі.

Посадовець ЄС у розмові з журналістами підкреслив стурбованість будь-якими потенційними спробами підірвати територіальну цілісність, суверенітет і безпеку Вірменії.

"Це те, що викликає серйозні побоювання, і ми чітко сказали про це президенту Алієву й азербайджанським представникам", – сказав він.

Раніше цього тижня вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що Європейський Союз є ключовим партнером, який підтримує фундаментальні реформи уряду Вірменії в останні роки, й висловив готовність Єревана бути ближче до ЄС "настільки, наскільки ЄС вважає це можливим".

Ще на цю тему