Греція пропонує з’єднати залізницею порти Середземномор’я і Причорномор’я для розвитку експорту з України

17:40 20.10.2023

Греція пропонує запустити залізничне сполучення з Болгарією, Молдовою і Румунією для диверсифікації торговельних зв’язків між портами Середземномор’я та Україною. 

З такою ініціативою виступив міністр інфраструктури і транспорту Греції Христос Стайкурас під час саміту у Варні (Болгарія) минулого тижня, пише видання Порти України з посиланням на Noi.md.

Грецький уряд пропонує, щоб поїзди прямували до грецьких портів Александруполіс і Салоніки з портів Русе в Болгарії та Констанца в Румунії, а згодом можна налагодити сполучення з Молдовою та Україною. Цей проєкт може стати альтернативним варіантом у торговельних відносинах між державами, зміцнюючи транспортні зв’язки та міжнародні вантажні перевезення, впевнені в Греції.

Міністр транспорту Греції надіслав відповідний лист про наміри європейському комісару з транспорту Адіні Валян, міністру фінансів Болгарії Асену Васильєву, міністру транспорту та комунікацій Болгарії Георгію Гвоздейкову і міністру транспорту й інфраструктури Румунії Соріну Гріндяну.

Раніше речниця Єврокомісії з питань сільського господарства та торгівлі Міріам Гарсія Феррер повідомила, що Європейський Союз вивчає можливість залучити Італію та Грецію до так званих «шляхів солідарності» (Solidarity Lanes), через які Україна експортує свій урожай за кордон.

Греція пропонує використовувати свої порти в Егейському морі як коридор для експорту українського зерна.
 

Ще на цю тему