Компанії ЄС допомагають Кремлю реалізувати стратегічний проєкт в Арктиці – Der Spiegel 

08:20 20.10.2023

Низка європейських компаній в обхід санкцій ЄС відіграли критично важливу роль у розбудові Росією "Арктик СПГ 2" - нового масштабного проєкту з видобутку та скраплення природного газу на крайній півночі Сибіру.

Це показали розслідування, опубліковані 19 жовтня німецьким виданням Der Spiegel/ZDF та французьким Le Monde, які грунтуються на аналітиці, здійсненій Anti-Corruption Data Collective, а також на матеріалах кампанії з припинення експансії російського експорту викопного палива, ініційованої Razom We Stand, повідомляє видання Європейська правда.

Так, у поле зору розслідувачів потрапила заснована в Німеччині інжинірингова компанія Linde. 

Хоча публічно Linde оголосила про припинення будь-яких нових проектів у Росії після вторгнення в Україну в лютому 2022 року, компанія сумлінно виконала свої контракти щодо "Арктик СПГ 2". Зокрема, Linde відправила в Росію щонайменше три партії обладнання, в тому числі одну, зареєстровану російською митницею 1 червня 2022 року. 

У 2022 році фактична поставка могла відбутися раніше, до початку дії санкцій. 

Проте, розслідувачі звертають увагу, що ще в 2018 році, тобто через чотири роки після незаконної анексії Криму Росією, коли США вже наклали санкції на компанію "Новатек", яка є лідером проекту "Арктик СПГ 2", Linde охоче взяла на себе зобов'язання поставити для цього проєкту теплообмінники.

Ще одна компанія, яка звернула на себе увагу розслідувачів - Technip.

Хоча контракт на управління міжнародними аспектами проєкту Technip підписала до повномасштабного вторгнення Росії в Україну - в 2019 році, але потім компанія дуже поспішала виконати якомога більше робіт до того, як санкції ЄС набудуть чинності.

Загалом розслідування показало, що з лютого 2022 року обладнання для "Арктик СПГ 2" відвантажували компанії з Великої Британії, Італії та США. 

Дані російської митниці свідчать, що з моменту вторгнення в Україну головній торговій компанії проекту було поставлено обладнання з Європи на суму 400 мільйонів доларів США.

Завдяки допомозі західних інжинірингових компаній, незважаючи на санкції, Росія змогла завершити першу виробничу лінію проєкту чітко за графіком - у липні 2023 року. 

"Вивчаючи російські митні дані та супутникові знімки, ми виявили, що такі компанії, як Linde і Technip, пішли на все, щоб задовольнити своїх російських клієнтів", - сказав партнер Data Desk Сем Леон.

Тепер, якщо дві інші частини проєкту будуть також завершені, "Арктик СПГ 2" вироблятиме 19 мільйонів тонн СПГ на рік і сприятиме досягненню мети Кремля щодо використання Північного морського шляху для експорту 100 мільйонів тонн СПГ на рік. 

При цьому, розслідувачі звертають увагу, що підживлення західною допомогою проєктів країни-агресорки - це не єдина проблема, пов'язана з цим проєктом.

Ще в 2021 році група з майже 40 депутатів Європарламенту розкритикувала проєкт за його вплив на клімат, навколишнє середовище та права корінних громад.

Проєкт був включений до списку "вуглецевих бомб", які протягом свого життя викинуть в атмосферу понад мільярд тонн вуглекислого газу.
 

Ще на цю тему