Азербайджан затрофеїв російські комплекси РЕБ "Репелент-1" та "Поле-21М"

20:00 19.10.2023

Комплекси РЕБ "Репелент-1" та "Поле-21М" активно використовуються армією РФ, тому їх аналіз дійсно може допомогти у їх нейтралізації

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Вкрай цінні трофеї дістались збройним силам Азербайджану після завершення менш ніж 24-годинної операції з відновленням повного контролю над Нагірним Карабахом. Ними стали, як мінімум, два комплекси РЕБ "Репелент-1" та "Поле-21М".

На наявному у мережі відео зафіксована ця військова техніка, яка була залишена у боксах разом із ЗІПом. При цьому перед тим, як залишити засоби РЕБ їх намагались вивести з ладу. Але доволі спірним шляхом - знищенням моніторів та індикаторів.

Водночас самі блоки з апаратурою, яка й дозволяє детально дослідити можливості комплексу виглядають цілими. А це означає можливість отримання всіх необхідних деталей для вивчення комплексів, зняття сигнатур тощо та вироблення методів протидії.


Вкрай важливо те, що у результаті аналізу, окрім самого Азербайджану, доволі сильно може бути зацікавлена Туреччина, яка є основним партнером та союзником країни, яка своєю чергою є членом НАТО. Таким чином, скоріш за все, вся отримана інформація може доволі швидко дійти й до України.

Також ця зброя є ще одним доказом того, що на території Нагірного Карабаху розміщувались підрозділи збройних сил Вірменії й після завершення другої війни за Карабах, що офіційно спростовувалось Єреваном. Нагадаємо, що збройні сили Вірменії отримали ці російські засоби РЕБ орієнтовно у 2018 році та пізніше.

Комплекс "Репеллент-1" - почав надходити в армію РФ з 2017 року. Його основне призначення - пригнічення БПЛА, яке він може здійснювати, відповідно до декларацій, на дальності до 30 км.

Репеллент-1

Комплекс "Поле-21" постачається до армії РФ з 2016 року та призначений для пригнічення каналів супутникової навігації, задекларована, що потужності вистачає на район площею 150 квадратних кілометрів. Часто він монтується не на рухомому шасі, а на об'єктах цивільної інфраструктури, наприклад, на вежах мобільного зв'язку.


"Поле-21"
Зазначимо, що обидва комплекси РЕБ армії РФ активно знищуються Силами оборони України. Але про взяття цієї ворожої техніки як трофеїв нашими захисниками офіційних даних немає.

Ще на цю тему