Система ETER від Falcons полегшить роботу в умовах ворожого РЕБ: у компанії розповіли деталі про проєкт

08:40 18.10.2023

Сьогодні в Україні є низка оборонних стартапів, які виростають з нагальних потреб Сил оборони на полі бою і зрештою постачають військам різні важливі для боротьби з ворогом системи

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Противник активно використовує на полі бою свої засоби радіоелектронної розвідки та боротьби, які становлять серйозну проблему для нашого війська, зокрема і для операторів безпілотних літальних апаратів — і тому Силам оборони України сьогодні надважливо отримувати на озброєння ті чи інші системи, які полегшать роботу українським військовим в умовах використання ворогом його засобів РЕБ.

Однією з таких систем є комплекс ETER від компанії Falcons — деталі про цей проєкт у коментарі Defense Express розповіла ко-фаундерка та маркетинг-директорка компанії Світлана Браславська.

 

Фото — Falcons

Комплекс ETER представляє собою низку пеленгаторів, які можуть визначати місцезнаходження пристроїв, які випромінюють радіосигнали. Серед цілей такого комплексу — ворожі засоби зв’язку, ретранслятори, засоби РЕБ тощо, а також і ворожі дрони.

Комплекс складається з трьох пеленгаторів, які пов’язані між собою у мережу. Відповідне програмне забезпечення здійснює обробку даних та передає їх оператору та в штаб. За потреби комплекси з трьох пеленгаторів можуть бути об’єднані в ширшу систему, але загалом у Falcons мають гнучкий підхід до замовників, тому комплектація кожного комплексу обговорюється індивідуально.

Як приклад, у компанії пропонують як варіанти для маневрених груп, які діють у сірій зоні без транспортних засобів, так і стаціонарні варіанти або ж призначені для встановлення на бронетехніку.

Як відзначає Браславська, спершу компанія працювала над створенням пеленгатора повітряного базування: "Саме з цим проєктом команда Falcons перемогла на першому Drone Hackathon у 2022 році, втім, поспілкувавшись з військовими, ми зрозуміли, що їм передусім потрібні аналогічні системи наземного базування, і наша команда перейшла на створення саме такого варіанту, залишивши версію повітряного базування на наступні ітерації".


Комплекс було створено у досить стислі терміни — з моменту початку роботи над проєктом і до першого успішного бойового застосування комплексу пройшло 5 місяців, відзначають у компанії. Водночас сьогодні у Falcons працюють над виконанням низки замовлень для Сил оборони України — комплекси закуповують переважно приватні компанії та волонтерські фонди.

"Паралельно намагаємося отримати допуск до експлуатації. Хоч держава і спростила шлях до офіційного постачання ОВТ до Сил оборони — створила відповідні кластери на кшталт Brave1, які мають допомогти молодим компаніям швидше проходити шлях допуску до експлуатації — знаходити фінансування та партнерів, але все ж це ще залишається досить не просто", — розповідає Браславська.

Вона відзначає, що сьогодні у Falcons отримують різні відгуки від користувачів комплексу: "Є військові, які дуже хочуть якнайшвидше отримати нові функції, є й такі, які із задоволенням користуються вже наявними версіями, а є вже й такі, які чекають з ремонту комплекси, які були пошкоджені на фронті. В цілому для нас найважливішою оцінкою буде етап, на якому ми зможемо повноцінно рахувати конверсії запеленгованих цілей у знищені".

Серед викликів, з якими зіштовхуються розробники системи — проблеми з фінансуванням, питання масштабування виробництва, імпорт компонентної бази, отримання допуску до експлуатації тощо. "Все рухається у бік автоматизації, тому на цьому шляху потрібно встигати реагувати на вимоги сучасних бойових дій та балансувати з застарілими вимогами та бюрократичними нормами, які диктують правила", — відзначають у Falcons.

Ще на цю тему