Компанію з Латвії підозрюють у допомозі російській армії

10:20 17.10.2023

Служба державної безпеки Латвії (VDD) 13-14 жовтня відкрила кримінальні провадження щодо об’єктів однієї компанії в Ризі та в інших регіонах Латвії за підозрою у наданні ресурсів збройним силам держави-агресора Росії.

Як передає Укрінформ, про це повідомила 16 жовтня пресслужба VDD.

Спецслужба здійснювала кримінально-процесуальні заходи загалом на п’яти об’єктах і порушила кримінальне провадження відповідно до статті 77.2 Кримінального закону Латвії. А саме - за можливу непряму передачу майна стороні, яка бере участь у збройному конфлікті, що відбувається за межами території Латвійської Республіки, чия діяльність спрямована проти територіальної цілісності України.


У ході проведених обшуків VDD вилучено велику кількість носіїв інформації та документів, зразки продукції підприємства. Також у пов'язаних з компанією об'єктах виявлено готівку на суму понад пів мільйона євро.

Латвійські медіа уточнюють, що в повідомленні VDD йдеться про латвійське Акціонерне товариство Arta-F.

Напередодні російське опозиційне ЗМІ «Ходорковский Live» виявило зв'язок між виробником обмундирування для російської армії та латвійською компанією АТ Arta-F (вона, зокрема, виробляє гудзики та блискавки).

«Ходорковський Live» з початку повномасштабного російського вторгнення стежить за кількома виробниками, які є постачальниками російської армії, зокрема за холдингом BTK–Group, який вважається одним із основних виробників військового одягу в Росії. Його заводи розташовані в десяти регіонах, а також в Білорусі та в окупованій Росією Південній Осетії.

За указом Путіна холдинг став центральним постачальником збройних сил РФ. Інформація про розміри держзамовлення BTK-Group засекречена. Компанія також широко не афішує, що шиє армійську форму.

Журналісти «Ходорковський Live» підрахували, що вартість товарів, відправлених компанією Arta-F до Росії з початку війни, становить приблизно $6 млн. Більшість дісталася холдингу BTK-Group. Через це можна припустити, що Arta-F бере участь у виробництві обмундирування для армії РФ.

Arta-F зареєстрована у 1991 році, її статутний капітал становить понад 712 тис. євро. У 2022 році оборот компанії становив 8,062 мільйона євро, а прибуток - 983 930 євро. Реальними бенефіціарами компанії є Владислав та Віталій Андрєєви.

Як повідомлялося наприкінці вересня, Служба державної безпеки Латвії (VDD) після 24 лютого 2022 року відкрила 40 кримінальних проваджень стосовно підтримки агресивної зовнішньої політики Росії.

Ще на цю тему