В Румунії оголосили результати розслідування падіння російських дронів

10:00 12.10.2023

В Румунії завершено розслідування випадків падіння безпілотників на територію країни. Висновок: це російські дрони, які збивала протиповітряна оборона України.

Про це заявив міністр оборони Румунії Анджел Тилвар заявив у середу 11 жовтня в парламенті країни, пише "Європейська правда" з посиланням на Digi24.

Голова Міноборони Румунії заявив, що слідство завершило технічну експертизу фрагментів безпілотників, "вилучених із двох місць", і передало звіт до генеральної прокуратури відповідно до процедур.

За його словами, інформація у звіті "дозволяє зробити висновок, що безпілотники були уражені засобами протиповітряної оборони України під час атак на порт Ізмаїл і увійшли в неконтрольований курс поблизу цілі, що призвело до випадкового проникнення в національний повітряний простір і падіння поблизу, на румунській території".

"Ми не виявили умислу в жодній із цих ситуацій, територія Румунії не була ціллю, удар мав випадковий характер", – додав Тилвар, підкресливши, що "з об’єктивних причин" – низької висоти, рельєфу місцевості тощо – румунська ППО не могла помітити дрони заздалегідь.

Незабаром після виходу з Чорноморської зернової ініціативи 17 липня Росія почала націлюватися на українські порти та склади вздовж Дунаю. Після час цих атак на території Румунії неодноразово знаходили уламки дронів.

Після третього випадку, коли Румунія повідомила про ідентифікацію фрагментів безпілотників на своїй території, у НАТО заявили, що в Альянсу немає інформації про навмисну атаку Росії.

Через загрози для населення Румунія почала будувати укриття у прикордонних з Україною районах, а мешканці отримали перші сповіщення тривоги під час чергової повітряної атаки РФ на українські порти над Дунаєм.
 

Ще на цю тему